Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Leather bags

​امیانۍ، د پیسو کڅوړه، له حرمنې جوړه وړه کڅوړه چې پیسې پکې ساتل کېږي

​تلفظ عوام از کلمۀ /همیان/، به معنی کیسۀ چرمی - کیسۀ پول - در کوهدامن بعضاً تلخان را در همیان نقل میدهند. / هاشمیان

اسم - صفتدری/am.yaan/امیان
؟؟؟ 

کیسهٔ کمربند مانند در گذشته ها برای نگهداری زر استفاده میکردند

اسمدری/am.yaan/امیان
جغرافیه
پښتومعلومات مکملترشرحمعرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه
  

​بامیان از نقطه نظر آئین بودائی یکی از کانون های بزرگ مذهبی افغانستان پیش از اسلام محسوب می شود چون روی معبر بزرگ آسیائی سر راه هند،  چین واقع شده بود علما و دانشمندان و زوار همیشه از آنجا عبور و مرور داشتند و در معابد دهگانه آن (راهبین) بزرگ به تألیف و ترجمه کتب اخلاقی و مذهبی مشغول بودند و کتابخانه هائی در آنجا وجود داشت که خوشبختانه شواهد یکی آن در سال ۱۹۳۰م از معبد (G) نزدیکی هیکل (۳۵) متری بودا کشف شد. مهمترین عامل شهرت بامیان چه در ادوار قدیمه و چه امروز همان مجسمه  های عظیم الجثه بودائی است که به ارتفاع ۵۳ متر و ۳۵ متر اند و زوار چینی هر کدام آنها را دیده و اسباب شگفت سياحين معاصر جهان میباشند.

علاوه بر دو مجسمه بزرگ ۳۵ متری و ۵۳ متری در فواصل میان این دو چند مجسمه نشسته هم وجود دارد که هر کدام آن از خود دسته سموچ و معبد مربوط دارد و طاق های آنها تصاویر رنگه منقوش و ملون بوده و بصورت کافی شواهدی از آنها باقی است. از کابل به بامیان دو راه رفته است یکی از راه دره غوربند و کوتسل شیر که موتر رواست و ۳۲۵ کیلومتر طول دارد و دیگر راه جلیز سرچشمه کوتل، اونی گردن دیوال حاجیسگسک و شهر ضحاك كه تقریباً (۱۳۰) کیلومتر طول دارد و نسبت به راه اولی صد کیلومتر کوتاه تر است ولی موتور رو نیست و به سواری اسب باید طی شود. (قاموس جغرافیای افغانستان)

​بامیان شهریست در میان دامنه  های مرکزی دو سلسله کوه بزرگ افغانستان یعنی هندوکش و بابا بین ۶۷ درجه ۲۹ دقیقه  ۴۱ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۴ درجه  ۳۳ دقیقه  ۲۲ ثانيه عرض البلد شمالی موقعیت دارد. بامیان از زمانه های باستان به این طرف از نقطه نظر آئین و آرت و صنائع مستظرفه و مراودات دارای اهمیت زیاد بوده و آثار با عظمت تاریخی و صنعتی اسباب شهرت جهانی آن گردیده است. بامیان از نقطه نظر تشکیلات اداری جزو حکومت اعلی پروان و از طرف حاکم درجه ۳ که مرکز آن خود بامیان است اداره می شود. (قاموس جغرافیای افغانستان)

شهرشهر بامیان
   

​قریه ایست به فاصله ۷، ۵ کیلومتر در غرب قلعۀ مرکز قلات غلزائی مربوط ولایت (قندهار) که بین خط ۶۶ درجه - ۵۰ دقیقه - ۳۶ ثانیه طول البلد مشرقی و خط ۳۲ درجه - ۶ دقیقه - ۲۴ ثانيه عرض البلد شمالی واقع شده است.(قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ امیان
   

​سرک بین دایزنگی و بامیان:  این سرک از دایزنگی به سمت شمال مغرب در داخل دره ئی به نام «غرغری» پیش رفته و بعد از طی ۴ کیلومتر در بین آبادیها سمت خود را به طرف شمال و شمال مشرقی تغییر داده، تدریجاً ارتفاع می گیرد و به کوتل (خرقول) بالا میرود و پس از طی کوتل نشیب آن طرف کوتل را به خط منکسر طی نموده در پای کوتل از جوار یک قریه به نام (جنگلک) می گذرد که نخستین قریه (سبزقول) مربوط (حکومت یکاولنگ) می باشد بعد از طی مقداری مسافه داخل دره شده و در حصه وسطی دره به سمت شرق از کوتل دیگری می گذرد و به دره دیگری که (سر بلاق) نام دارد فرود می آید و در آخر دره در موضعی که به اسم (نیک) یاد می شود به وادی یکاولنگ داخل می گردد همینکه سرک از دره بر می آید به سمت راست دور خورده پس از قطع یک کیلومتر مسافه به مرکز حکومتی یکاولنگ وصل می شود. فاصله بین دایزنگی و یکاولنگ تخمیناً (۳۰) کیلومتر بوده موتر در ظرف ۲ الی دونیم ساعت ۲ ساعت آن را طی می کند.(قاموس جغرافیای افغانستان)

مسیر راهمسیر راه دایزنگی - بامیان

بامیان

تاریخچهٔ ولایت بامیان 

بامیان : طوریکه در جهان عجایب سبعه یا عجایب هفتگانه  شهرت دارد، در افغانستان شهکارهای هنری تاریخی در گوشه و کنار آن دیده میشود که عبارت ازبامیان،  بند امیر، منار جام،  استوپۀ ایبک،  تاق بست، رواق مسجد خواجه محمد پارسا وغیره . بامیان که در زمرۀ عجائب سبعه به شمار میرود،  درۀ است زیبا، خوش آب وهوا که طبیعت با اعجاز هنری بهم یکجا  شده این درۀ قشنگ را درآفاق جهان مشهور ساخته است مانند :
شهر غلغله،شهرضحاک،  شهرسرخشک، اژدهای سرخ در،  درۀ فولادی، ککرک، کالو، سوماره، آهنگران وغیره که

ولایتولایت بامیان