Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
imam, religous leader in Islam
پیشوا، مذهبي لارښونکی، د جومات مُلا، هغه څوک چې د لمانځه اقتدا ورپسې کیږي، مخکې، تر مخه​

کلمۀ عربی، به معنی پیشوای مذهبی - پیشوای نماز - در ترکیب بعضی نامهای مردانه استعمال میشود، مثلاً (امام الدین - امام نظر) - به حیث تخلص نیز استعمال میشود. / هاشمیان​.
پیشرو، مقتداء، پیشوا، راهبر، راهنما، رهبر، شیخ، قاید، قدوه، قطب، پیشنماز . جمع آن اَیمَه می باشد​

اسم فاعل - صفتعربی/e.maam/امام
The Imam of Friday Prayer

د جمعې لمانځه امام

 پیشوا پیشرو، شخص ملا و یا نمازده، پیشنمازی که به روز های جمعه در مسجد جامع مردم را نماز دهد . یک نوع مقامی روحانی است که در اصل مؤظف به پیشنمازی در مسجد جامع  ویا مساجد دیگر باشد​

اسم فاعل - صفت - اسم مرکبترکیب عربی و عربی/e.maa.me.jum.'a/امام جمعه
Prural for: Imamate, authority, leadership, guiding, power to control

​امامات، د عربي ژبې د امامة د کلمې جمع ده. مشري، رهبري، قیادت، زعامت او وړاندیتوب. په دودیزه توګه امام هغه چا ته ویل کیږي چې په لمانځه کې د مقتدیانو مشري کوي، خو د اهل تشیع اثناعشري ډله پدی باور ده چې حضرت علي رضي الله عنه د دوئ لمړنی امام دی او امام مهدي یی وروستنی دی چې لا تر اوسه څرګند شوی ندی. د یادونې وړ ده چې یو شمیر عرب مورخینو د خلیفه په ځای د امام اصطلاح هم په عین مفهوم او مانا استعمال کړیده

​اِمامات، جمع مونث بوده و مفرد آن امامة می باشد. رهبری، پیشوایی، قیادت، زعامت، دوستي، یاری دادن/ نمودن و نیابت. و در عرف عامه، امام به کسی اطلاق می شود که در نماز دیگران به او اقتدا کند، در فقه اهل تشیع اثنا عشری، همان دوازده امامانیکه اولش علي رضی الله عنه و آخرش نظر به عقیده شان، امام مهدی منتظر می باشد. همچنان اکثر مؤرخین عرب در بسا موارد به جای اصطلاح خلیفه کلمۀ امام  را نیز به عین مفهوم استعمال نموده است

اسم جمععربی/e.maa.maat/امامات
An Islamic leader/ Muslem scholar leading a prayer or preaching

​مشري، لارښوونه، رهبري، د لمانځه هدایت کول

کلمۀ عربی، به معنی رهبری و هدایت کردن نماز - رهنمایی مذهب و دین​

مصدر لازم - اسم مصدرعربی/e.maa.mat/امامت
جغرافیه
شرحمعرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه
 

​پلیست در جنوب قریه وزیر آباد و در ۱۸ کیلومتر شهر مزار شریف در علاقه دهدادی متعلق حکومت کلان بلخ مربوط ولایت مزار شریف که بین ۶۹ درجه  ۵۵ دقیقه  ۴۶ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۶ درجه  ۳۸ دقیقه  ۴۵ ثانيه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

پلپل امام پکری
 

​قریه ایست که به فاصله ۲۵ کیلومتر در جنوب غرب شیندند مربوط ولایت هرات که بین ۶۲ درجه  ۶ دقیقه  ۴۸ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۱۷ دقیقه  ۳۶ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست.. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ پای امام
 

​قریه ایست که به فاصله ۵۰ کیلومتر در جنوب قریۀ وزیر آباد در علاقه حکومت کلان بلخ مربوط ولایت مزار شریف واقع و بین خطوط طول البلد ۶۶ درجه - ۳۲ دقیقه - ۵۵ ثانیه مشرقی و ۳۶ درجه - ۳۹ دقیقه - ۴۴ ثانیه عرض البلد شمالی کائن می باشد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ‌ آسیا امام
 

​قلعه ایست که به فاصله ۷۲ کیلومتر در جنوب قریۀ شنکی مربوط قلات غلزائی ولایت قندهار متصل دریای سرخ آب واقع و به خط طول البلد ۶۷ درجه - ۳۳ دقیقه - ۲۴ ثانیه مشرقی و عرض البلد ۳۱ درجه - ۳۱ دقیقه - ۱۴ ثانیه شمالی موقعیت دارد.(قاموس جغرافیای افغانستان)

قلعهقلعهٔ اما (امام قلعه)

​هوای این منطقه در زمستان سرد و در تابستان نسبتا گرم و در مواسم ربیع و خریف کسب اعتدال می کند از این رو اوضاع جوی آن بادگیر نقاط ولایت قطغن تقریباً یکسان بوده فرق فاحشی ندارد.

پیداور زراعتی آن عبارت اند از: از پنبه، کنجد، جو، جواری، ارزن، ماش نخود و شالی است. زمین های مزروعی درین قسمت چون برای رویانیدن و نشو و نماء هر قسم نباتات و حبوب بالخاصه پنبه و کنجد استعداد کافی دارد محصولات پنبه و کنجد بدرجات اول و دیگر غله جات آن بمرتبه دوم و سوم و چارم قرار میگیرد چنانچه مقدار تولید پنبه در سال ۱۳۲۴ بالغ بر ششصد هزار سیر گردید. هرگاه باثر عوارض جوی و خشک سالی کسری در عمل زرع عاید نشود طبیعی است در اکثر سالها محصول پنبه به پیمانه وسیعتری بار آمده ارقام درشتی در مقدار استهلاک و صادرات تجارتی تشکیل میدهد در باغها و احاطه جات زراعتی آن مقدار زیاد میوه و سبزیجات مانند، انگور، سیب، ناک بهی زرد، آلو شفتالو آلو، بالو خربوزه،  بادنگ،  تره،  تربوز،  کچالو،  بادنجان، شلغم ترائی،  ماش،  نخود، پیاز،  گشنیز تره تیزک،  زغر،  مرچ سرخ و غیره به عمل آمده یک اندازه نباتات طبی نیز می روید پیشه اهالی اکثراً زراعت و تربیه مواشی بوده ارضی داخل بست مالیه و خالصۀ لامالک و غیره در حدود (۴۰۸۸۱۲) جریب می باشد،  این منطقه چون در کنار رودخانه (دریای پنج) واقع شده هوای سالم و آب شیرین و خوشگوار دارد مردم اینجا تا اندازه از نعمت صحت برخوردار بوده کمتر با مراض مصاب میشوند. در بعضی قریه جات بعیده از قبیل - حلقه کول، عرب حلقه کول، زابر خم چال، کوهدا من امچین و چغر،  کل تپه، ، دلشاد،  گرگری و غیره نظر به کثافت آب و هوا و عدم رعایت صحی امراض محرقه،  جمای لکه دار،  ملریا،  چیچک و سرخکان اطفال و مرضی که به اصطلاح آنجا (جاغور) نامیده می شود شیوع دارد ما درین اواخر بنابر تدابیر یکه در تأمین حفظ الصحه عمومی و اعزام هیئت های سیار صحی اتخاذ گردیده تا اندازه از تعمیم امراض جلوگیری و از وخامت آن کاسته شده است. حیوانات اهلی و وحشی و طیور خانگی و دشتی مانند دیگر مناطق ولایت قطغن درین جا نیز پیدایش دارد مردم مالدار و صحرا نشین این منطقه برای پیدا کردن مراتع و مال چرها همه ساله در اواخر ثور در دشت های سرسبز رود از بدخشان غریمت نموده و در برج میزان مراجعه میکنند.(قاموس جغرافیای افغانستان)

​حکومت درجه اول مربوط حکومت کلان (کندز) و از توابع ولایت قطغن بوده بر خط ۶۸ درجه - ۲۱ دقیقه - ۱۰ ثانیه و ۶۹ درجه - ۲۳ دقیقه طول البلد شرقی و ۳۷ درجه - ۱۹ دقیقه - ۵۹ ثانیه و ۳۶ درجه - ۵۱ دقیقه - ۲۰ ثانیه عرض البلد شمالی واقع و از سطح بحر تقریباً ۷۵۰ متر ارتفاع دارد. ساحه آبادی این منطقه از سمت شمال به طرف غرب بشكل مستطیل افتاده طولاً و عرضاً در حدود ۴۵ الی ۵۵ کیلومتر تخمین می شود و سمت وقوع آن د ر قسمت شمال کندز به فاصله ۷۰ کیلومتر و از کابل تقریباً ۵۸۵ کلومتر بوده حدود آن از طرف شرق به علاقه داری درجه اول خواجه غار و از طرف شمال و جنوب بعضاً به جبهه سر حدی خاک شوروی و از سمت جنوب مستقیماً به کندز و از حصهٔ جنوب غرب به حکومت درجه ۳ قلعۀ زال متصل و محدود می باشد . مرکز این حکومت حاوی (۶۴۳) خانه (۱۹) باب کاروانسرای (۴۰۳) دکان (۲) باب حمام عصری (۲) باب مکتب ابتدائی در قریه (توت مزار) و (آق تاش) بوده بر علاوه در مربوطات آن (۴۰) قریه جات کوچک و بزرگ دیگر که تعداد مجموعی آن (۷۰۰۰) خانه است وجود دارد.(قاموس جغرافیای افغانستان)

لوی ولسوالیلوی ولسوالی امام صاحب
 

​مزار یا قدمگاه امام زین العابدین بیمار ابن علی کرم الله وجه. (قاموس جغرافیای افغانستان)

مزارمزار امام زین العابدین
 

​مزار امام یعقوب قاری بلخی در سه کیلومتری شهر و در نزديك دروازه نوبهار بلخ واقع می باشد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

مزارمزار امام قاری بلخی
 

​این حضرت علی کرم الله وجه که تاریخ وفات آن در ۱۰۳ هجری واقع و مرقد شان در نزديك دروازۀ نوبهار که مشهور به بابه قو می باشد به صورت نامعلومی است. (قاموس جغرافیای افغانستان)

مزارمزار امام محمد حنیفه
 

​این ولسوالی یکی از٧ ولسوالی ولایت کندز بمرکزیت شهر مصفای حضرت امام صاحب درشمال افغانستان است . ولسوالی امام صاحب از ولسوالی های درجه اول ولایت قندز بوده، پهناوری آن بیش از ١هزارو ٦صدکیلومتر مربع است که با بیش از ٢٨٨نفر جمعیت دومین ولسوالی پُر جمیعت ولایت قندز می باشد ، همچنین یکی از غنی ترین ولسوالی های افغانستان میباشد ، زمین ها و کشتزارهای حاصلخیز، منابع نفت وگاز، آبدات تاریخی ، تسهیلات صحی وآموزشی بهتر، سرحد با جمهوریت تاجکستان وموجودیت بندر شیرخان، باعث شده است که ولسوالی امام صاحب ثروتمند ترین ولسوالی های افغانستان باشد . ولسوالی امام صاحب ازشمال با تاجکستان ازغرب با ولسوالی قلعۀ زال ، از جنوب شرق با ولسوالی دشت برچی و ازجنوب با ولسوالی قندز محدود میباشد .ولسوالی امام صاحب شامل ٢٠٧قریه است ( ویکی پیدیا ) .
شهرک امام صاحب اساساً یکی از اسکندریه ها درما قبل از اسلام بوده که بواسطۀ اسکندر مقدونی درسال ٣٣٠قبل از م بنا شده است . این شهر در دوران تسلط مسلمانان برتخارستاِن آن عصربنام «آرهنگ» یا آرهن شهرت داشته است و آن ناحیۀ بسیار معروف بوده مردم ازآنجا از دریای آمو عبور میکردند و به ساحل راست آن درحوالی دانۀ « وخشاب » می رفتند ( حدود عالم ) . نام آرهنگ تا زمان سلطان حسین میرزا شاه تیموری هرات معمول بود این سلطان بعد ازعمار مجدد روضۀ حضرت علی کرم الله وجهه درمزارشریف به تعمیر روضۀ شریف پرداخت وازآن تاریخ به بعد این عقیده منتشرشد که سرحضرت امام حسین«رض» درهمین جا مدفون است ،بنابرآن آنجا به آرهنگ حسین معروف گردید و سپس حضرت امام و امام صاحب گفته شد( صدقی- شهرهای آریانا ) .(افغانستان تاریخی – پوهاند یمین ) .
 نام قدیم جغرافیایی امام صاحب به اشکال آرهن ،آرهنگ ، ارهنگ و اهرنگ آمده است . «سمعانی الانساب – حیدرآباد». باید گفت که ارهن وارهت رتبۀ خاص درسلسلۀ مراتب روحانیون بودایی بوده است ،بودا خود قبل از وصول به «نیروانا»
بدین مقام نایل شده بود. « آرهن تکه » به معنی راهبۀ بودایی و آرهن و آرهت درمتون بودایی و چینی درمفهوم تجلیل و تکریم وهمچنان شایسته، لایق وسزاوار آمده است . با درنظرداشت نکات فوق این شهرک درآغاز بانشرآئین بودایی دراین نواحی ممکن محل مقدسی پنداشته میشده وبه نام « ارهنگ» مسمی شده است.
 تعبیر دیگرآنکه دراین ناحیه اسکندریۀ هم بناشده بود وآن شهری بوده که شخصیت های رومی درآن نفوذی داشته اند چون درمتون جغرافیایی وتاریخی نام این شهر اهرنگ آمده است ازانجا که نام یکی از دامادان قیصر روم وباجۀ کشتاسب بلخی نیز اهون بوده است .< برهان قاطع- ابن خلف تبریزی > بنابرآن ممکن این شخص آنگاه از شخصیت های مقتدروصاحب اقتدار درآن شهربوده باشد وبدین گونه شهربنام وی یاد شده است، البته با نزدیکی به  همین نام  بوده که هیوان تسنگ سیاح چینی درسفرنامه خود ازآن به شکل «اولینی» نام برده است .
 نام «امام صاحب» بعد ازنام اولی در دورۀ اسلامی به باور اینکه سر حضرت امام حسین «رض» درآنجا دفن است به آن شهر داده شده است (افغانستان تاریخی – پوهاند یمین )
 روضه ومسجد امام صاحب ، نظر به تاریخ زبان ترکی، نام سابقۀ امام صاحب « ارهنگ» یا گنج درسینۀ خاک میباشد. جهندۀ حضرت امام صاحب همه ساله با اشتراک هزاران تن به شمول فرهنگیان ، مقامات دولتی و مردم ازنقاط مختلف کشوربا شور وهلهله برافراشته میشود. در مورد تاریخچۀ این زیارت گفته شده است : زمانیکه اسلام تازه به افغانستان آمد ومسلمانان با حکومت آن زمان دربلخ جهاد میکردند ، حضرت یحیی سرلشکر مسلمانان شهید شد . سپس مسلمانان تصمیم گرفتند که سر امام را که ازتنش درجنگ جدا شده بود، غرض دفن کردن به بغداد ببرند، اما شخصی که می خواست آنرا به بغداد ببرد درهمین منطقه « ولسوالی حضرت امام صاحب » توسط دشمنان به قتل رسی د، بعداً که مسلمانان آمدند سر حضرت یحیی وجسد شخص شهید را در همین جا دفن کردند که بعداز آن همه ساله ، همین مراسم صورت میگیرد. روایت دیگری هم وجود دارد که نسبتاً نزدیکتر به واقعیت است : زمانیکه سرحضرت امام حسین «رض» نواسۀ حضرت محمد«ص» درکربلای عرق ازتنش جدا شد، غرض دفن کردن به همین منطقه آورده شده است ، بالا حصار وکهنه  قلعه ولسوالی امام صاحب درپنجصد متری مرکز ولسوالی واقع است که حدود پنج جریب زمین را احتوا میکند. در اطراف آن منازل  رهایشی قراردارد و حتی خود رباط  نیز در معرض خطر جدی از ناحیۀ تصرف اشخاص و افراد  نا معلوم جهت نمرات رهایشی می باشد ( ویکی پدیا).

ولسوالیولسوالی امام صاحب