Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعلومات مکملترمعلومات بیشترشرحمعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Afghan
د افغانستان د ټولو پرگنو لرغونی ویاړلی نوم او په هېواد او نړۍ کې ددوی د ملي هویت د پېژند نوم او نښه ده. د افغان نوم په مساوي ډول له هر ډول قومي، دیني او مذهبي تړاو پرته د افغانستان ټولو اتباعو ته ویل کېږي. د اساسي قانون د حکم پر بنسټ هېڅ افغان پر بل افغان بر والی نه لري او ټول له مساوي حقونو برخمن دي.
په معاصر تأریخ کې د افغان د کلمې په هکله ډېرې لیکنې او شننې شوي دي. دغه نوم په شهنامې کې د آوه او آوه گان په بڼې راغلی دی. عمومي باور دا دای چې د افغان نوم د اسوه گان له نامه څخه راغلی چې د نجیبو اسپ سپرو معنی ښندي، چې وروسته اوه گان او افغان شوی دی.
ریشه یابی کلمهٔ افغان در پرتو اسناد تاریخی 
الف- مردمی که تابع کشور افغانستان باشند.به هویت (ملت افغان) نامیده میشود​.
ب - در امریکا کلمۀ افغان به شال یا لحاف بافتگی یا کرشنیلی اطلاق میشود که از تارپشمین به اشکال هندسی مربع یا لوزی بافته شده باشد
ج - به حیث نام مردانه و زنانه استعمال میشود، مثلاً محمد افغان - افغان محمد - افغان گل و قسم صفت استعمال میشود، مثلاً پسر افغان - دختر افغان - سید جمال الدین افغان. / هاشمیان

افغانستان مثل اکثر کشور ها، دارای اقوام مختلفه می باشد که تحت نام (افغان)  در تمام جهان منحیث ملت واحد شهرت دارد. و در بین جهانیان  به هویت افغان شناخته شده است​.
اسم خاص - صفتسانسکریت/af.ghaan/افغان
An expert on Afghan nation

​افغان پیژندنه، د افغان په باب علمي څیړنې او مطالعات

   

​تحقیق و مطالعه بالای نژاد و اقوام افغانستان بعد از 1960 میلادی شروع شده است. / هاشمیان

اسم مصدر مرکبترکیب دری و دری/af.ghaan.she.naa.see/افغان شناسی
Afghanistan

په مرکزي اسیا کې د یو هېواد نوم دی چې پلازمېنه یې کابل د څو حېوادونو د اتصال کړۍ ده، ۳۴ ولایتونه او ۳۶۴ ولسوالۍ لري

   

​افغانستان با نام رسمی جمهوری اسلامی افغانستان (به پشتو: د افغانستان اسلامی جمهوریت) کشور محصور در خشکی در آسیای مرکزی است.[۵] این کشور حدفاصل آسیای میانه، آسیای غربی و خاورمیانه و پایتخت آن کابل است. داریی۳۴ ولایت و ۳۶۴ ولسوالي می باشد.
برای معلومات مکملتر به بخش مسلکی  (جغرافیه) این قاموس مراجعه شود

اسم مکان - اسم مرکبدری/af.ghaa.nes.taan/افغانستان
An expert on Afghanistan (to have experties/knowledge of the country

​افغانستان پیژندنه، د افغانستان په باب علمي څیړنې او مطالعات

   

​یعنی شناخت افغانستان از طریق تحقیقات علمی بعد از سال 1960 میلادی شروع شده است

اسم مرکبترکیب دری و دری/af.ghaa.nis.taan. she.naa.see/افغانستان شناسی
Afghani
د افغانستان پولي واحد، هغه څه چې په افغانستان کې تولید شوي وي
   
درتلفظ عوام /اوغانی/ نام پول رائج در افغانستان که 100 پول یک افغانی میشود و سمبول آن «ا،ف» است - نام زبان پشتو - نام زنانه، مثلاً بی بی افغانی - به حیث صفت در ترکیباتی از قبیل نان افغانی - قالین افغانی - لباس افغانی - خربورۀ افغانی - سید جمال الدین افغانی-  غیرت  افغانی. / هاشمیان
اسم - صفتدری/af.ghaa.nee/افغانی
The translation unit of the Prime Minster office in Afghanistan in 19th century    

- اولین مدیر این شعبه عبدالله نام داشت و آن مرحوم تخلص خود را (افغان نویس) گذاشت - از او آثاری به جا مانده که یکی آن (کلمات عامیانۀ زبان دری ) است. - مترجم زبان پشتو - تخلض مردانه. / هاشمیان

​در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 یک مدیریت در دفتر صدارت افغانستان افتتاح شد که وظیفۀ آن ترجمه عرایض و مکاتیب از زبان پشتو به زبان دری و ترجمۀ فرامین صدارت به زبان پشتو به ولایات پشتو زبان بود

اسم فاعل - صفت - اسم مرکبترکیب دری و دری/af.ghaa. nee.na.wees/افغانی نویس
فارسی ایران به دری افغانستان
ملاحظاتاصطلاح دریعنوان

​لغت افغانستانی در زبان دری اصلاً منحیث یک طبعۀ افغانستان وجود ندارد. ولی در ایران مردم عام ایران به نسبت آگاهی کمتر از شناخت هویت یک افغان به مهاجرین افغان «افغانستانی» خطاب میکنند. استفاده از این لغت در حقیقت تفرقه افگنی، هویت زدائی و تهاجمات فرهنگی را به همراه دارد.

افغانافغانستانی
مختصات افغانستان
نوع محتوامعلومات مکملترشرحمعرفی مختصرتلفظاسم یا کلمه
خوراکه و نوشیدنی افغانی 
 

​خوراک آبدار که با گوشت، سبزیجات، هویج و امثال آن‌ها بپزند

 سوپ افغانی
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه 

لرزیدن از شدت مرض و یا سرما
عبدالله افغانی نویس

  عبدالله افغانی نویس
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه 

کسی که به او زهرداده شده باشد
عبدالله افغانی نویس

  عبدالله افغانی نویس
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه 

به غایتی مصروف بودن. کنایۀ- عیب خودرا ملتفت نشدن
عبدالله افغانی نویس

  عبدالله افغانی نویس
مشروطه خواهانغلام محی الدین افغان   محی الدین افغان
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه 

​غیرت افغانی
به اهتمام عارف گذرگاه

​غیرت افغانی
به اهتمام عارف گذرگاه

/hoie.afg.hani/هوی افغانی
جغرافیه
پښتوشرحمعرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​افغانستان

​افغانستان سرزمینی کوهستانی و محاط بر خشکی است، و جز اردن تنها کشور خاورمیانه بشمار می‌آید که به دریا راه ندارد. مساحت آن ۶۵۲.۲۲۵ کیلومتر مربع و چهلمین کشور جهان از نظر مساحت به شمار می‌آید. طول مرزهای افغانستان حدود ۵۸۰۰ کیلومتر است، که شامل ۲۳۸۴ کیلومتر در شمال با جمهوری‌های تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان؛ ۲۲۴۰ کیلومتر از شرق و جنوب با جمهوری اسلامی پاکستان، ۷۳ تا ۹۳ کیلومتر مربع از سمت شمال شرقی از طریق تنگه واخان با استان مسلمان نشین سین‌کیانگ (سنجان) جمهوری خلق چین و ۸۵۵ تا ۹۳۰ کیلومتر در غرب با ایران (که ۶۱۹ کیلومتر آن با استان خراسان است). بیشترین فاصله شرق تا غرب افغانستان، از دره یولی ( شرقی ترین نقطه ) تا دهانه ذوالفقار ( غربی ترین نقطه ) ۱۲۴۰ کیلومتر، و شمال تا جنوب آن ، از نقطه خمیاب در ولایت جوزجان ( شمالی ترین نقطه ) تا کوههای چاکایی ( جنوبی ترین نقطه ) ۸۵۵ کیلومتر است و حداقل فاصله آن با آبهای آزاد جهان از طریق مرزهای جنوبی و پاکستان ۵۰۰ کیلومتر است.
معرفی ۳۴ ولایت و ۳۶۴ ولسوالي كشور

​​افغانستان با نام رسمی جمهوری اسلامی افغانستان (به پشتو: د افغانستان اسلامی جمهوریت) کشور محصور در خشکی در آسیای مرکزی است.[۵] این کشور حدفاصل آسیای میانه، آسیای غربی و خاورمیانه و پایتخت آن کابل است.  موقیعت جغرافیائی افغانستان:
افغانستان قلب تپنده آسیا بین 29 و 38 درجه عرض جغرافیائی و بین 29 درجه و 30 دقیقه و 28 درجه و 30 دقیقه عرض شمالی و 60 درجه و 30 دقیقه و 75 درجه و 50 دقیقه طول شرقی نصف النهار گرینویچ و در نیمکره شمالی – شرقی و در محدوده آسیای میانه واقع شده است. 

وغیرهافغانستان
تأریخ
نوع محتوامعلومات مکملتربیوگرافی مختصرتصویرعنوان
رجال سیاسی و شخصیت های تاریخیﺷﮭرﯾﺎر اﯾران و ﻓرﻣﺎﻧروای آذرﺑﺎﯾﺟﺎن

​نجیم آزادزوی، از اعقاب آزادخان افغان در بارۀ ازادخان افغان کتابی نوشته وخلاصه ای از آن را چنین بدست میدهد:
«خلاصه:
آنزمانیکه نادرافشار بواسطه ایرانی ها در ایران به قتل میرسد، دو نیروی قوی نظامی افغانی در ایران در پهلوی نادرافشارقرار داشت. یکی آن احمد خان دُرانی بود که با چهار هزار نیروی قوی پشتون های سدوزایی حرم نادرافشار را نجات داده وعازم قندهار می ګردد و بنای سلطنت سدوزایی ها را گذاشته و امپراطوری بزرگ دُرانی ها را تشکیل می دهد. مگر نیروی بزرگتر و قویتری به رهبری آزادخان افغان با حدود تقریباً دوازده هزار لشکر قوی پشتون های غلزایی در آذربایجان باقی میماند. آزادخان در ابتدا منتظر میماند تا چگونګی اوضاع در داخل ایران آشکارا گردد. چون زد وخورد های داخلی در ایران موج میگیرد و هر صاحب قدرت در صدد پادشاهی ایران می افتد، آزاد خان اولاً در استحکام مناطق تحت اختیارش در آذربایجان ومناطق شمال غربی ایران پرداخته و قلعه اُرومیه را مرکز خود قرار میدهد. درین زمان شاه گرجستان تیموراس، از موقع استفاده نموده و به طرف آذربایجان ایران لشکر می کشد. آزاد خان به دفع تیموراس پرداخته او و پسر سلحشورش ارکولیس،را شکست می دهد وگرجستان را تا مرګزش طفلیس تسخیر می نماید و با دختر شاه گرجستان عروسی می کند. بعد ازآنکه خاطر آزاد خان از سمت شمال ایران آسوده میگردد، متوجه سمت جنوب ایران شده و به فکر برګشت به افغانستان میشود.
گنداسنګ مؤرخ هندی چنین می نویسد “آزادخان افغان پلان وسیعی را در نظر داشت که میخواست افغانستان، ایران، و هندوستان را تحت یک قدرت در آورده و امپراطوری وسیعی را تشکیل دهد….”
آزادخان بعد از استحکام مناطق شمال ایران متوجه اصفهان مرکز امپراطوری صفوی های ایران شده، رقبای ایرانی خود راچون کریمخان زند و حسن خان قاجار را شکست داده و در اصفهان اعلان پادشاهی می کند و سکه شاهی بنامش ضرب میګردد.
پروفیسورجان پِری، مورخ امریکایی، در کتاب خود بنام “کریم خان زند” چنین می نویسد: “شاه دُرانی، احمد شاه دُرانی،معاهده دوستی را با کریم خان زند امظا[امضاء]ٌ نمود که به اساس آن این دو شخصیت با قدرت بتواند امپراطوری نادر افشار را بین خود تقسیم نمایند….
جان پری علاوه می نماید ….قرار راپور ها، کریم خان مکتوب های دوستانه از احمد شاه که در آنزمان در نیشاپور بود دریافت می نمود و وعده پول و لشکر را از احمد شاه می گرفت که او یعنی کریم خان جلو پیشرفت آزادخان را بگیرد.ْ
مگر آزاد خان هرگز آرزوی جنگ و روبرو شدن با قشون افغانی را نداشت و اغتشاشات داخلی ایران یک بار دیګر او را به سمت آذربائیجان کشید و این بار کارش به سرحدادت کردستان، عراق، و سواحل فارس رسید. در آخر عمر به در بار شاه گرجستان به راحتی زندګی می کرد تا آنکه رقیب دیرینه اش کریم خان زند او را به دربار خود دعوت نمود و در شیراز مقرش قرار گرفت تا آنکه به عمر ۷۶ سالگی در سال ۱۷۸۱م در همان شهر، شیراز، جان به حق سپرد و در همانجا دفن شد.»
محمد هاشم آصف[مولف رستم التواریخ ]در مورد آزادخان چنین می گوید: “عالیجا آزادخان سلطانی بود با عدل و انصاف و در احکام بسیار دقیق وغوررس و مو شکاف و بصیر و رؤف و عطُوف و خوش سیرت و خوب صورت و فراخ حوصله و در ریاست صاحب حسن سیاست بوده و اخلاق حسنه آداب مستحسنه در وی جمع بوده و در حلم و وقار بی نظیر بوده است….»[رستم التواریخ،به اهتمام محمد مشیری، ص۲۵۸]
[همچنان در صفحات ۲۵۹ و۲۶۳ و۲۶۵ و۲۷۴ کتاب رستم التواریخ نیزاطلاعاتی در بارۀ کارنامه های آزادخان افغان درج است که برای تکمیل تاریخ او سودمند است.]
در بیوگرافی آزاد خان که توسط آقای آزد زوی نوشته شده، آمده است که آزادخان افغان از مردم سلیمان خیل قوم غلجی و از ولسوالی اندر غزنی و۱۷ سال بزرگتر از احمدخان درانی بود. / اعظم سیستانی

آزاد ﺧﺎن اﻓﻐﺎن
رجال سیاسی و شخصیت های تاریخیایران و ایرانی از دیدگاه سید جمال الدین افغانی

​سید محمد جمال الدین افغان فرزند سید صفدر در سال1254 هجری قمری برابر با 1838 میلادی در روستای اسعد آباد ولایت کنر افغانستان چشم به  جهان گشود.
سید جمال الدین که از پنج سالگی با مقدمات و علوم روز آشنا شده بود در سال 1264 همراه با پدرش برای ادامه تحصیل از زادگاهش به کابل رفت و دو سال را در آن شهر به کسب علم مشغول شد، ایشان در سال 1266 ه ق به نجف اشرف هجرت کرد و مدت چهار سال را در محضر شیخ مرتضی انصاری بود و در این مدت سید جمال علاوه بر درس های حوزه علمیه به تحقیق در زمینه علوم دیگر مثل ریاضی، طب، تشریح، هیئت و نجوم پرداخت.
سید جمال در سال 1270 در حالی که حکم اجتهاد را از شیخ انصاری داشت به کشورهند رفت و در مدت دو سال درشهر کلکته ماند و در آنجا از نزدیک مشاهده کرد که چگونه بریتانیا تمام هند را غارت می کند و استعمار بر جان و مال و ناموس مردم هند مسلط شده است.
ایشان در سال 1272 برای زیارت خانه کعبه عازم مکه مکرمه شد و تا سال 1275 اوضاع شهرهای مدینه، اردن، دمشق، حلب و بغداد را مشاهده کرد و سپس به کابل آمد و برای مدت اندکی در افغانستان اصلاح گری را آغاز و مردم را نسبت به اهداف استعمار هوشیار ساخت

سید جمال الدین افغانی