Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​ تالابیست در ۶۰ کیلومتری جنوب خان آباد مربوط ولایت قطغن محیط آن ۱۵ کیلومتر عمق آن از یک تا سه متر بوده شرقاً و غرباً ممتد است اطراف آن چمنزار و دارای طیور آبی می باشد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

جهیلجهیل تالاب اشکمش

​مرکز حکومت درجه (۴) است که بهه همین نام یاد میشود و مربوط حکومت کلان تالقان تعلقه ولایت قطغن بوده در بین خطوط ۶۹ درجه ۱۵ دقیقه - و ۴۸ ثانیه طول البلد مشرقی خط ۶ درجه - ۱۷ دقیقه - و ۱۰ مانیه و خط ۳۶ درجه - ۳۲ دقیقه - ۱۸ ثانیه عرض البلد شمالی کائن و در کنار دریای اشکمش تخمیناً به ۵، ۳۰ کیلومتری جنوب خان آباد واقع میباشد، اراضی، اطراف آن هموار و کم آب و بعضاً بائر است به طرف غرب علاقه اشکمش دشت بی آب (شوراب) واقع شده که در سابق راه کاروانی بین کابل و نهرین و خان آباد بود. بسمت شمال و بافتول ا جنوب آن کوه بچه های خاکی و سنگی واقع شده آب و هوای آن گرم و خشک است دریای اشکمش از کوهای خوست و فرنگ سرچشمه گرفته و از علاقه اشکمش عبور نموده و بعد از طی مسافه تخمیناً ۵ ۵ کیلومتر در سمت غربی به دریای خان آباد می ریزد و یک دریای سیلابی بوده و علی العموم خشک میباشد زراعت اشکمش اکثراً للمی است و غالباً گندم، جو، نخود، خربوزه و تربوز می باشد.
در سمت جنوب آن یک معدن ذغال سنگ نیز وجود دارد که فعلاً سالانه تخمیناً معادل ۸۵۰ خروار (۲۵۰) تن ذغال از آن استخراج و برای رفع احتیاجات فابریکه قند بغلان به شکل کوک در میشود اشکاشم در دوره های تاریخی بنام ذروالین شهرت داشت.
(قاموس جغرافیای افغانستان)

لوی ولسوالیلوی ولسوالی اشکمش

​ولسوالی اشکمش در ولایت تخار در دامنۀ کوهستانی بین دره های نهرین و فرخار قرار دارد. این ولسوالی به اساس تقسیمات اداری مملکت  در سال ١٣٣٥ش مرکز حکومتی درجه چهارم مربوط حکومت کلان تالقان ولایت قطغن بود. اشکمش از شمال به ولسوالی های بنگی، خان آباد درولایت قندز و ازشرق با ولسوالی چال، از طرف غرب با ولسوالی برگه درولایت بغلان و از جانب شرق با ولسوالی فرنگ ولایت بغلان متصل است.
 جمیعت ولسوالی اشکمش تقریباً به ٦٢هزار نفر بالغ میشود، این جمیعت از اقوام مختلف چون ازبک ،تاجک، پشتون ، و هزاره حیات بسر می برند و هزاره های آن ازطایفۀ گرگگ هستند وبر چهار شاخه ،مدباقی، بیبنده، پاینده و زی میرک تقسیم شده اند.
 دریای اشکمش از کوه های خوست و فرنگ سرچشمه گرفته پس ازعبور از اشکمش به دریای خان آباد می ریزد، اهالی ولسوالی اشکمش به زبان دری و پشتو صحبت میکنند، آب وهوای اشکمش گرم و خشک است. امرارمعاش مردم این ولسوالی ازطریق زراعت ومالداری تأمین میشود وعدۀ کمی مشغول فعالیت های تجاری هستند. اشکمش یک معدن ذغال سنگ دارد که تکافوی فابریکۀ قند بغلان را تأمین میکند، همچنین این ولسوالی دو معدن زمرد و سنگ ابرک دارد که تا هنوز بهره برادری نشده است . از مکان های باستانی ولسوالی اشکمش میتوان از درۀ شیره، بوستان، شرشر و خواجه نشان را نام برد (دانشنامه هزاره ).
عزیزالله کهگدای

ولسوالیولسوالی اشکمش