Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتوشرحمعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Essence, gem, jewel , precious stone  

​گَوهَر- سنگ گران بها را گویند؛ مانند الماس و یاقوت و لعل و ... گوهر مجازاً ذات و اصل و نسب را نیز گویند. در فلسفه به جای گوهر، جوهر گفته شده است؛ که مقابل عِرض می باشد ـ آن چه قائم به ذات نیست. عرض یعنی آن چه وجود مستقل ندارد. به چیزی دیگری وابسته است. کیفیت یک شئ عرض آن است، چون به آن شئ بستگی دارد. اگر آن شئ نباشد، کیفیتی هم وجود نمی داشته باشد. "گوهر" در معنای مجازی می‌ تواند به معنای "چیز باارزش" یا "دست‌آورد بسیار گرانبها" به کار رود.

اسم - صفتدری/gaw.har/گوهر
؟؟؟  

​گوهری که در شب مانند چراغ بدرخشد و روشنی دهد ، بر اساس افسانه ها گاوی در دریا زندگی میکند که شب ها از دریا به خشکی می آید و این گوهر از دهان آن خارج میشود ، به آن دُر شبگون هم میگویند.

اسم مرکب - صفتترکیب دری و دری گوهر شب چراغ
Pure essence

خالص او پاک کاڼي، ښکلی او قیمتي ډبره،‌ ملغلره، غمی

 

گوهر بی آمیغ، گوهر بی آمیزش، گوهر بیغش، گوهر پاک، گوهر خالص، گوهر سره،  مرواریدصاف

اسم مرکب - صفت نسبتیترکیب دری و دری/gaw.ha.re.naab/گوهر ناب
؟؟؟

​د مرغلرو شیندونکی. ځوانمرده، په مجازي ډول له اوښکو ډکې سترگې، ژړاند

 

نثار کننده گوهر، گوهرافشان، (به مجاز) چشم اشک بار، گریان، مخفف آن گهربار،  که کنایه از جوانمرد باشد
اسم مرکب - صفت نسبتیترکیب دری و دری/go.har.baar/گوهربار
؟؟؟ 

​به «چشم گریان» هم اطلاق میشود

گوهربیز، آنچه از آن گوهر فرو‌ریزد، ریزندهٔ گوهر، کسی که جواهر نثار کند گوهرفشان، گوهربار، پاشندهٔ جواهرات

اسم مکان - اسم خاصترکیب دری و دری/gaw.har.rayz/گوهرریز
مختصات افغانستان
نوع محتواتخصصمعلومات بیشتربیوگرافی مختصرتصویراسم یا کلمه
شعراء، هنرمندان و خدمتگارانشاعر

​در مورد زندگی این بانوی عاقله و فاضله اطلاعات زیادی نداریم ، همینقدر میدانیم که ولسوالی چهارسده محل زندگی او بوده است و بخاطر تبحر در علوم دینی او را ملا گوهر مینامیده اند .
متاسفانه فقط یک شعر از بانو گوهر به جا مانده است که آن را در پاسخ به شاعری بنام خادم که احتمالا معاصر او بوده ، سروده است :
لطفاً به «More Info» مراجعه نمائید

ملا گوهر غوری
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​قریه ایست به فاصله ۱۶ کیلومتر در شمال شرق اسد در علاقه خاکریز مربوط ولایت کندهار که بین ۶۵ درجه  ۳۴ دقیقه  ۹ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۲ درجه  ۶ دقیقه  ۱۲ ثانيه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ بی بی گوهر

​کوهیست در علاقه خاکریز متعلق ولایت کندهار درین کوه معدن سرب و جست وجود دارد موقعیت جغرافیائی این معدن بخط ۳۲ درجه  ۷ دقیقه عرض البلد شمالی و ۶۵ درجه  ۳۳ دقیقه طول البلد شرقی وقوع داشته و به مسافه ۸۲ کیلومتری کندهار در کنار سرك جدید بین کندهار و کجکی در موضع قلعه اسد به سمت شمال غرب کوه بی بی گوهر قریه جاتر دارد. کشفیات و تدقیقات اساسی از دیسمبر ۱۹۴۹ الی جنوری ۱۹۵۰ (مطابق ۱۳۲۸) ۴۱۱ متر توسط کمپنی موریسن کندهار به مصرف وزارت معدن تحت نگرانی دواید لیمن جیالو جست اداره سروی جیالو جیکی آمریکا براساس امداد تخنیکی به صورت معاونت مـتـر برمه کاری و نمونه گیری شده و تجزیه آن در تجزیه خانه بیرو آف ماینز امریکا به عمل آمده است،  در اثر این عملیات برمه کاری و نمونه گیری علمی و تدقیقات مکمل جیالوجی و تجزیه های اساسی که درین معدن به عمل آمده است نتیجه ذیل بدست آمده:  مذكور ذخیره یقینی و تخمینی سرب و جست قابل استخراج ۶۹۰۰۰ تن متريك جست ۴،  ۳۰ فیصد سرب ۷، ۸ قیصد و كتميوم ٢، ٠ فيصد نقره ۱۸۷ گرام فیتن متريك طلا ۲ گرام فی تن متريك. وجود نقره نیز در رگ سرب و جست تثبیت گردیده ولی هنوز نه معدن سرب و جست بکار افتاده و نه به استخراج نقره مذکور اقدامی شده بعد ازین معدن در طول سه صد الی پنچصد متر قبلاً حفریات زیادی به عمل آمده است که به عمق ۵ الی ۱۰ متر و قطر يك متر می باشد که لابد به غرض استحصال کانسترات سرب استحصال نقره از بین آن صورت گرفته است. (قاموس جغرافیای افغانستان)

کوهکوه بی بی گوهر
قاموس بایوگرافیکی افغانستان
نوع محتوابیوگرافی مختصراسم
قاموس بایوگرافیکی افغانستان

ملکه گوهرشاد بیگم (۷۸۰ -  ۸۶۱ ه‍.ق) معروف به گوهرشاد آغا از اشراف زنان افغانستان و از نامداران و سیاستمداران دوره تیموریان هرات است. او زنی بسیار نیکوکار، ثروتمند، ادب دوست، هنرپرور، باوقار، خردمند، بااحتیاط و باسیاست بود. گوهرشادخاتون همسر سلطان شاهرخ تیموری بود که پس از پدرش امیر تیمور، به مدت ۴۳ سال بر مناطق وسیعی از ایران امروزی و افغانستان حکمرانی کرد و توسط او درسال ۱۴۰۵ م پایتخت تیموریان از سمرقند به هرات منتقل شد.

پدر گوهرشادآغا، «غیاث‌الدین تَرخان» بود که از بزرگان خاندان تیموری به‌شمار می‌آمد و در جنگ‌های بزرگی شرکت داشت و لقب «تَرخان» را چنگیز شخصاً به او داده بود. ترخان یا آغاجی یا آغجی، عنوان منصب خاصی در دستگاه امرای ماوراءالنهر بوده است که دارندهٔ این منصب، واسطه میان سلطان و مردم بوده، و به خاطر حشمت و نفوذی که داشته، بدون التزام به رعایت نوبت و رخصت، نزد سلطان بار می‌یافته است. در دوره ایلخانی، اغلب برای متصدی عنوان «آغاجی» از لقب «ترخان» استفاده می‌کرده‌اند.
مادر او «بانو خان‌زاده بیگم» بود که در ماه رجب سال ۸۱۴ ه‍.ق در مشهد درگذشت و در جوار آرامگاه امام رضا مدفون است.
گوهرشاد همراه با برادرش امیر قره یوسف (۷۹۰ - ۸۰۲ ه‍.ق) که در دربار تیموریان در هرات وزیر بود نقش مهمی در تاریخ اوایل دوره تیموری ایفا کردند. عبدالرحمن جامی از شعرای مشهور دربارش محسوب میگردد

گوهر شاد بیگم