Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مختصات افغانستان
نوع محتوامعلومات مکملتربیوگرافی مختصرتصویراسم یا کلمه
محققین و مؤلفینزندگینامۀ پوهاند فضل ربی پژواک

پوهاند فضل ربی پژواک فرزند مرحوم قاضی عبدالله خان در سال 1303 ش (۱۹۲۵م) در قریۀ کجۀ ولسوالی خوگیانی، ولایت ننگرهار چشم به جهان گشود و در قریه باغبانی، ولسوالی سرخ رود ولایت ننگرهار ایام صباوت را گذراند در سال 1324 ش ( ۱۹۴۶میلادی )با فراغت از لیسۀ حبیبیۀ کابل شامل فاکولتۀ حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل گردید و در سال 1329 ش ۱۹۵۱ از رشتۀ اقتصاد و حقوق آن پوهنځی فارغ التحصیل شد. در ماه حوت 1330 مارچ ۱۹۵۲ ابتداء به حیث اسیستانت در فاکولتۀ حقوق و بعد ها منحیث مدیر نشرات و مدیر کورس های مالی و اداری آن پوهنځی ایفای وظیفه کرد.
در سال 1335 شمسی ۱۹۵۷میلادی غرض تحصیلات عالی عازم امریکا گردید و مدت دو سال در رشتۀ علوم سیاسی در پوهنتون جورج تاون (George Town University)  و پوهنتون امریکایی (American University) در شهر واشنگتن، مرکز ایالات متحدۀ امریکا، به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۹۵۹ بعد از أخذ موفقانۀ درجۀ ماستری به وطن مراجعت کرده و به حیث استاد در پوهنځی حقوق و علوم سیاسی به تدریس پرداخت. ایشان هم چنان در کشورهای سویدن، دنمارک، برتانیه و فرانسه در رشتهٔ حقوق و علوم سیاسی دوره های کوتاه مدت درسی را سپری کرده بودند.
مرحوم استاد فضل ربی مدتی - فرید - تخلص میکردند که بعد از تعین برادر شان مرحوم دکتور عبدالرحمن پژواک بحیث نماینده دایمی أفغانستان در ملل متحد همۀ فامیل تخلص (پژواک) را انتخاب نمودند.

در ۱۱ نوامبر ۱۹۸۷ میلادی (مطابق ۱۹ عقرب ۱۳۶۶هجری شمسی) (به عمر 62 سالگی) به اثر سکتهٔ قلبی داعیهٔ اجل را لبیک گفت و در شهر کابل، درتپه اخیر کارته نو، به خاک سپرده شد...
در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی مطابق به ۱۹۷۰میلادی به حیث اولین رئیس انتخابی پوهنتون کابل انتخاب گردیدند که درعین  زمان با حفظ کدر علمی استاد فاکولتۀ حقوق وعلوم سیاسی نیز بود. بعد از حوادثی در پوهنتون کابل از ریاست مستعفی و دوباره در پوهنځی حقوق به تدریس پرداخت و به فعالیت های شان برای تثبیت آزادیهای اکادمیک محصلین و استادان پوهنتون شدت بخشیده و در همکاری با عد‌ه ای از استادان سرشناس و مجرب پوهنتون، اتحادیه استادان پوهنتون های افغانستان را تأسیس کرد و درنتیجهٔ انتخابات آزاد، سری و مستقیم بحیث اولین رئیس اتحادیهٔ استادان انتخاب گردید.

پوهاند پژواک در سال ۱۹۷۳ میلادی در دورۀ جمهوری سردار محمد داؤد همزمان به دو مقام مهم (والی هلمند و رئیس عمومی پروژۀ انکشاف وادی هلمند) مقرر شد بعداً از آن بحیث رئیس پلان وزارت داخله تقرر یافت.

یکی دیگر ازافتخارات بزرگ و تاریخی پوهاند پژواک خطابهٔ شان است که به تاریخ ۲۵ دسمبر ۱۹۷۹ میلادی یک روز بعد از فرود آمدن طیارات اتحاد جماهیر شوروی وقت به میدان هوایی کابل در ارتباط با تقبیح قشون کشی و عملیات نظامی روسیه در دهلیز مشترک پوهنځی های حقوق، شرعیات و ادبیات ایراد کردند که منجر به مختل شدن جریان دروس گردید.

بعداً پوهاند پژواک و عده دیگر از استادان پوهنتون، اتحادیهٔ استادان مبارز پوهنتون و بعداً جبههٔ آزادی خواهان افغانستان را به شکل گروه های مقاومت مخفی ایجاد کردند

در اواخر سال ۱۹۸۳ میلادی پوهاند پژواک از پوهنتون اخراج و به تقاعد اجباری سوق داده شد


فضل ربی پژواک