Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
جغرافیه
شرحمعرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

منابع آبى ‏افغانستان با درنظر داشت جغرافياى طبيعى و موقعيت کوه هاى آن به سه ‏حوزه آبى ذيل تقسيم نموده ميشود:
۱- حوزه آبى پامير وشمال هندوکش، ‏
۲- حوزه آبى جنوب هندوکش وسفيدکوه،
۳- حوزه آبى هلمند وهريرود.‏

3-در حوزه آبى سوم( هلمند وهريرود) : رودخانه های متعددى در جريان ميباشند که اين ‏درياها عمدتاً از دامنه هاى کوه بابا در مناطق مرکزى کشور سرچشمه ميگيرند. ‏دراين حوزه آبى هم استفاده از آب رودخانه هاى آن به تناسب نياز هاى محيطى محدود ‏بوده و اين آبها بدون استفاده پس از طى مسافت نسبتاً طولانى در خاک افغانستان، ‏وارد کشور ايران شده و مناطق وسيعى را در ولایات های سيستان و بلوچستان ‏وخراسان آنکشور آبيارى مينمايند.‏

‏هلمند وهريرود مهمترين رودخانه هايى ميباشند که درين حوزه آبى ‏درجريان هستند که ما دراينجا بنابر اهميت سياسى و اقتصادى آنها هريکى را ‏به صورت جداگانه و به صورت مختصر مورد بررسى قرار ميدهيم.

رودخانه هاروت مربوط حوزهٔ آبى هلمند وهريرود كه از سلسله سياه كوه از ارتفاعات 3000 متري سرچشمه مي گيرد طول آن تا هامون 350 تا 400 كيلومتر حساب شده و به سببي كه از ميان منطقه شيندند (اسفزار) میگذرد بنام رود شیندند نیز یاد میگردد.
هاروت رود از گوشه شمال غربي ولايت فراه و از ميان منطقه قلعه گاه گذشته و بعد از مشروب كردن اراضي آن محل آبش را تا هامون سابوري ميرساند.
این رود در ناحیه ادرسکن،بنام رود ادرسکن نامیده می شود. وبه همان دریاچه ای تخلیه میشود که فراه رود تخلیه میشود. نام این رود بعد از خروج از دشت سبزوار(شیندند) عوض شده و بنام« رودجیجه» نامیده میشود. در اناردره اسم رود مجدداً به هاروت تبدیل میشود. بعد از عبور از دشت مذکور، رودهاروت اندکی به سمت غرب به قلعۀ کاه جاری شده وقسمت شمالی آن را مشروب میکند. سپس در جهت جنوب امتداد پیدا کرده وبالاخره به دریاچۀ هلمند(هامون سابوری) تخلیه میشود.
دریادریا هاروت