Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتوشرحمعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Thread, cotton, string, fiber

الف ــ سپڼسی، د مالوچو او څاوریو له وړیو نه جوړه ریښکۍ
ب ــ تیاره او غمړلې فضا
ج ــ د بدن نازک رگونه
د ــ ویښتانو ته هم ویل کېږي
هـ ــ د غڼې له بدن نه هغه راوتونکي مواد چې خپله ځاله ترې جوړوي

تار های پشمی به دو شکل است یکی شکل «هون» که برای جاکت بافی و کلاه و دست کش و شال و غیره به کار میرود، و شکل دومی آن تار های پشمی درشت تریست که زیاد تر برای قالین بافی و گلیم مورد استفاده دارد.

الف - رشتۀ ‌باریک که از پنبه، پشم حیوانات و از ابریشم ساخته میشود . تار را به اسم رشمه هم یاد کرده اند. انواع مختلف دارد تار دبل، نازک، پشمی، نخی، آهنی و پلاستیکی. تار را برای بافتن منسوجات نخی و پشمی استفاده میکنند. هر چیزی که بافته میشود در آن از تار استفاده میشود. تار های را که در افغانستان به نام « پلته های دمس» یاد میکنند زیاد تر برای گلدوزی و دستدوزی یا خامک دوزی مورد استفاده دارد
ب - تار در معنی دوم، تاریک و سیاه و فضای غمزده را گویند. مثال ( بیتو تار شد شب های من) و (یا روزما تیره و تار است نمی دانی تو)
ج – تار، همچنان یک نام معنوی برای رگ ها و یا رشته های باریک بدن انسان است که زیاد تر به شکل معنوی مورد استفاده قرار می گیرد . مثال ( تازنده ام در تار و پودم نام ترا زنده خواهم داشت) و یا این گفته ها از ازل در تار و پودم حک ایت)
د – به رشته های مو هم در اصطلاح تار میگویند مثال ( سر فلان شخص کل شده و تار موی به سرش دیده نمی شود) و یا (چنان به غضب بود که موهایش را تار تار کرد)
و – مادۀ لزجی یا لعابی را که از یکی از مجرا های دهن عنکبوت ترشح میکند و عنکبوت به کمک آن برایش لانه درست میکند، هم به اسم تار یاد میکنند (تارعنکبوت) معلومات بیشتر را در کلمۀ عنکبوت جست و جو نمائید​

اسم معنی - اسم آلت - اسم ذاتدری/taar/تار
Cobweb, Spider web

د غڼې سپڼسی، د غڼې تار، د غڼې کور، خپل ښکار ته د غڼې له خوا جوړ شوی دام

 

تار عنکبوت، پردۀ عنکبوت، خانه جولا،  بیت عنکبوت یا جولا،  نسج عنکبوت. کارتنک،  دهنه،  تنیدۀ جولا یا  عنکبوت . دام عنکبوت یا جولا،  تنسته،  کره، کرتینه

اسم مرکبترکیب دری و دری/taa.re.jo.laa/تار جولا
؟؟؟  

​نواختن مسیقی تار مانند تنبور، دوتار، سیتار، دنبوره، غیچک و غیره

مصدر مرکبترکیب دری و دری/taar.za.dan/تار زدن
؟؟؟  

​رشته هایی آهنی، برنجی، رودهٔ حیوانی و یا از مواد مصنوعی است که برای ساز های تاری چون تنبور، دنبوره، دوتار، سیتار، گیتار، ویلون، رباب و غیره آلات موسیقی تار استفاده میکنند.

اسم مرکبترکیب دری و دری/taa.re.saaz/تار ساز
???

الف ــ یوډول ځانگړی تار دی چې پتنگ یا گوډي‌پران پرې الوزول کېږي

ب ــ د شیشهٔ تارونو نور ډولونه چې په صنعتي چارو کې کارول کېږي

 

الف - تار مخصوص برای گدی پران بازی یا کاغذ پران بازی که با نوعی مخلوط مواد شیشه ایی و عناصر دیگر مالیده شده و از قدرت برنده گی خاص برخوردار میباشد
ب - انواع دیگر تار های شیشه تولید صنعتی در صنعت و تکنالوژی الکترونیک موارد استفاده فراوان دارد، همچنان در سیستم های فایبر نوری استفاده میگردد

اسم مرکب - صفتترکیب دری و دری/taa.re.shee.sha/تار شیشه
Spiderweb

د غڼې سپڼسی یا تار چې د خپل ښکار له پاره یې غوړوي

 

تار جولا​، تنیده ٔ جولا، دام عنکبوت. "تار عنکبوت" به رشته‌های نازک و مقاومی اشاره دارد که عنکبوت‌ها برای ساخت وب یا لانه‌های خود تولید می‌ کنند. این تارها از پروتئین‌های خاصی ساخته می‌شوند و معمولاً به شکل شبکه‌ای پیچیده هستند. تارهای عنکبوت به‌عنوان ابزار شکار برای به دام انداختن حشرات و همچنین به‌عنوان مکانی برای زندگی و تخم‌ گذاری مورد استفاده قرار می‌گیرند.
تار عنکبوت خصوصیات جالبی دارد، از جمله:

  • مقاومت بالا: تار عنکبوت می‌تواند در برابر کشش بسیار مقاوم باشد.
  • سبکی: به رغم استحکامش، بسیار سبک است.
  • انعطاف‌پذیری: تارها به‌راحتی خم می‌ شوند و خاصیت ارتجاعی دارند.
اسم مرکبترکیب دری و عربی/taa.re.jo.laa/تار عنکبوت
Hair strand

نری ویښته، د ويښتانو ډېر نری تار

مثل تار مو ؛ خیلی باریک و نزار

​دانۀ موی، خیلی باریک، نزار

اسم مرکبترکیب دری و دری/taa.re.mo/تار مو
 

​د هر څه پایه او اساس، د هر څه ریښه

 

اساس و پایۀ هر چیز، ریشه هر چیز​

اسم مرکبترکیب دری و دری/taar-o-poot/تار و پود
؟؟؟  

​تار ومار شدن، سخت متفرق گشتن، کاملاًپراگنده شدن

صفت مرکبترکیب دری و عربی/taar-o-taf.ru.qa/تار و تفرقه
؟؟؟  

در اصطلاح عامیانه به آلات وضرب نوازندگان که برای اجرا به همراه میداشته باشند گفته میشود، کنایه از وسایل موسیقی و ملحقات که هنرمند به همراه میداشته باشد

اسم مرکب - اسم خاص - اسم معرفهترکیب دری و دری/taa.ro.tam.bak/تار و تمبک
تجارت داخلی و خارجی
نوع محتوامعلومات مکملترتشریحاسم یا کلمه
تاریخچه هاتاریخچهٔ اتحادیهٔ شرکت های بارچالانی در افغانستان

اتحادیه بارچالانی بین‌المللی افغانستان (افکو) در سال ۲۰۰۳ میلادی ایجاد گردیده اما هنوز این بخش سکتور خصوصی به گفته ‌ی مسوولان این اتحادیه جا نیافتاده است. اتحادیه شرکت های بارچالانی بین المللی افغانستان که مختصراً به نام "افکو" یاد میگردد، متشکل از ۴۸۰ شرکت بارچالانی- لوژیستیکی سراسر افغانستان  بوده  و اساسنامه آن در وزارت عدلیه ج.ا.ا ثبت و راجستر گردیده است. با آنکه افغانستان نیاز به بهبود وضعیت حمل و نقل دارد، ولی دولت به این سکتورتوجه لازم و کمک نکرده است.از سوی دیگر کشورهای خارجی نیز برای بارچالانان افغانستان مشکلات   ایجاد می ‌کنند و این امر باعث شده که سیستم حمل و نقل در کشور رشد قابل ملاحظهٔ نداشته باشد. افغانستان قانون نسبتاً جامعی را در مورد حمل و نقل سه سال پیش ایجاد کرد که نسبت به کشورهای منطقه از مزیت های برخوردار است اما تا هنوز این قانون در ارگان های عدلی و قضایی وجود ندارد.نبود مقررات، فقدان سیستم معیاری حمل و نقل و عدم حمایت دولت از مشکلاتی دیگری است که سیستم حمل و نقل کشور با آن مواجه می باشد.یکی از چالش های دیگر در برابر بارچالان افغانستان کمبود افرادتحصیل کرده،  مجرب و متخصص در زمینه حمل و نقل کالاها در کشور می‌باشد در حالیکه در جهان حمل و نقل به شدت تخصصی شده است، بنابراین افغانستان نمی‌تواند با شیوه‌های سنتی با کشورهای منطقه و جهان در رقابت های ترانسپورتی و تجارتیتوفیق حاصل نماید، پس باید افغانستان خود را در این عرصه با معیارهای جهانی برابر سازد.

تاریخچهٔ اتحادیهٔ بارچالانی
تاریخچه هاتاریخچهٔ بارچالانی در افغانستان

​بارچالانی یا بارچینی، به معنای حمل و نقل کالا یا بار است. این اصطلاح در افغانستان به کار گرفته می شود. بارچالانی می‌ تواند شامل حمل و نقل کالا از یک نقطه به نقطه دیگر در داخل یک کشور، یا از یک کشور به کشور دیگر باشد. تاریخچه بارچالانی یا حمل و نقل کالا به قرن‌ ها پیش باز می‌گردد. در گذشته، انسان‌ها برای حمل و نقل کالا از حیواناتی مانند اسب، شتر، و قاطر استفاده می‌کردند. این حمل و نقل معمولاً توسط افراد یا گروه‌های کوچکی انجام می‌شد.

با گذشت زمان، و توسعه وسایل نقلیه، حمل و نقل کالا به روش‌های جدیدی انجام شد. در قرن نوزدهم، با ورود وسایل نقلیه موتوری، حمل و نقل کالا به روش‌های سریع‌تر و کارآمدتر انجام شد. در قرن بیستم، با  توسعهٔ زیر ساخت ‌های حمل و نقل، حمل و نقل کالا به یک صنعت مهم تبدیل شد.

در حال حاضر، حمل و نقل کالا  توسط وسایل نقلیه مختلفی مانند لاری (کامیون )، تریلر، طیاره، خط آهن و کشتی انجام می‌ شود. این وسایل نقلیه می‌ توانند بارهای سنگین و حجیم را در مسافت‌های طولانی حمل کنند.

تاریخچهٔ بار چالانی
تاریخچه هاتاریخچهٔ پیشه وری

​پیشه¬ وری و صنایع دستی درطول قرنها از فعالیت های مهم مردمان این مرز وبوم بوده ودر رشدوانکشاف اقتصادی، معرفی و توسعه فرهنگ کشور نقش مهمی ایفا نموده ومینماید.افغانستان نظر به موقعیت جغرافیایی خود پرورشگاه تمدن¬ هابوده، واز سه هزارسال قبل ازمیلاد آبیاری و زراعت پیشرفته داشت و دارای شهرهای بزرگ و پرنفوس بود، دو هزار سال قبل از میلاد صنایع دستی، مسکوکات، طب، نجوم، نساجی، فلزکاری، در این کشور وجود داشت که نمایندگی از سطح بلند پیشه-وری زمان را مینمود. درعصر احمد شاه بابا خواجه قاسم، شاه نظر و حسن خان از توپ سازان و آهنگران بزرگ زمان خویش بودند توپ های زمزمه خصم افگن، زیزنگ، زلزله از آثار صنایع دستی آنها بوده، اعلحضرت تیمور شاه محله و بازار آهنگران را در حصه دروازه لاهوری در جوار شاهی کابل معین کرد و برای پاینده محمدخان صافی و زیردستان او زمین بخشید تا برای خود منازل و دکاکین اعمار نمایند.

تاریخچهٔ پیشه وری
تاریخچه هاتاریخچهٔ تجارت کابل

​درین نبشته وقتی که ما از کابل حرف میزنیم، هدف ما از کابل قدیم است که درچهار راه شرق وغرب وشمال وجنوب قرارداشت. شهرقدیم کابل ازسمت شرق از بالاحصار کابل،شاه شهیدعلیه الرحمه، پل مستان، ارگ شاهی، لب دریای اندرابی،شا دوشمشیره علیه الرحمه، درو ازه دهمزنگ، بالاکوی چنداول، بالاکوی عاشقان عارفان علیه الرحمه، درخت شنگ وباز ببالا حصار منتهی می شد، از طرف شمال تا میدان طیاره سابق محیط کابل بشمارمیرفت.[۱] "کابل برا ی ما صرف یک نام نیست بلکه تداعی کنندۀ جریانات ورویداد های مهم تاریخی و صفحۀ زرینی ازکارنامه های سیاسی، مدنی ،و فرهنگی نیاکان ماست که برای نسل های بعدی کشوربه میراث مانده است.ازینروشهرکابل به حیث شهرمرکزی افغانستان، شهرتجارت،سیاست،فرهنگ، اقتصاد ومرکز اختلاط و آمیزش مدنیت ها و کلتور ها و هویت های متعددو دریک کلام به مرکز وحدت ملی همه اتباع و اقوام کشور و بازتاب دهندۀ هویت کلان ملی و جمعی مشترک ما تبدیل گردیده است.

تاریخچهٔ تجارت کابل
تاریخچه هاتاریخچهٔ ترانزیت

​ ترانزیت از زمانه ‌های دور به این طرف وجود داشته است. در گذشته، مالتجاره و مسافران به طور عمده از طریق جاده ‌ها و دریا ها جا بجا می‌ شدند. با توسعۀ حمل و نقل ریلی و هوایی، ترانزیت اهمیت بیشتری پیدا کرد.

در قرن بیستم، ترانزیت به یک بخش مهمی از اقتصاد جهانی تبدیل شد. این امر به دلیل افزایش تجارت بین‌المللی و توسعۀ زیر ساخت ‌های ترانزیتی بود.در قرن بیست و یکم، ترانزیت به یک فرصت مهم برای توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه تبدیل شده است. این کشور ها می‌توانند با سرمایه‌ گذاری در زیر ساخت‌های ترانزیتی خود، از مزایای ترانزیت بهره ‌مند شوند. سیر تاریخی رشد حمل و نقل که آهسته آهسته بنابر افزایش کالا های تجارتی از یکطرف و ضرورت تبادله و انتقال آن به اقصی نقاط جهان آنزمان از جانب دیگر، نیازعبور کالا ها از یک یا چند سرحد بتدریج بوجود آمد، اصطلاح حمل و نقلاموال تجارتی و مسافر با عبور سرحدات با هم گره خورده و به این ترتیب مفهوم امروزی ترانزیت زاده شد که در سیستم حمل ونقل کالا ومسافراز اهمیت به خصوصی برخوردار بوده  و تابع قوانین و مقررات خاص می باشد.

تاریخچهٔ ترانزیت
تاریخچه هاتاریخچه حمل و نقل

​حمل و نقل چیست؟
حمل و نقل عبارت از جابجایی کالا ها، وسایل یا افراد از یک مکان به مکان دیگر با استفاده از وسایل یا وسایط میباشد.انسانها ازبدو خلقت حسب ضرورت برای حمل و جابجا نمودن اموال و ضروریات خویش از قوای بدنی و فزیکی استفادۀ اعظمی می کردند تا بعداًتوانستند حیوانات را اهلی ساخته و محموله های تجارتی وسایر انتقالات مورد ضرورت را توسط انواع مختلف حیوانات مانند شتر،اسپ، قاطر، نرگاو و مرکب انتقال دهند.همچنان انتـــقال محموله ها، افراد و لوازم در بعضی مناطق مانند هند ذریعه فیل و درامریکای لاتین توسط لامه نیز صورت می گرفت. بدین ترتیب نه تنها بار گران انتقالات به تدریج ازدوش انسان به پشت حیوانات اهلی انتقال یافت بلکه حجم انتقالات افزایش یافته و به وقت کمتر و سرعت بیشتر از گذشته صورت می گرفت. به مرورزمان ارابه های چوبی ساخته شد که توسط حیوانات به حرکت می آمدند، اختراع جدید برای انتقال اموال سهولت بسیار ایجاد نموده، و ذریعه آن امکانات حمل و انتقال مقدار زیادتر کـــالا ها نسبت به حیوانــات مساعد شد و سرعت عمل بیشتر بوجود آمد.در اثر تلاش انسانها اولین کشتی بخار در سال 1807میلادی بوجود آمد و در سال 1825لوکوموتیف بخاری و خط آهن ایجاد شد که در نتیجه در سکتور حمل ونقل در خشکه و ابحار، انقلاب عظیمی در امر سرعت و کمیت انتقال کالاها و مسافرین برپا شد. درعین حال حس کنجکاوی بشر متفکرین را وادار به فکر ساختن و سایط ماشینی نمود، که در سال 1860میلادی تقریباً ۱۵۵ سال قبل اولین موتر اختراع شد که برای به حرکت آوردن آن از زغال سنگ استفاده می کردند. اما این واسطه آنقدرمؤثر نبود، درسال 1876میلادی موتر دیگری اختراع شد که از نفت خام بجای زغال سنگ استفاده می نمودند

تاریخچهٔ حمل و نقل
تاریخچه هاتاریخچهٔ سازمان تجارت جهانی

قبل ازاینکه به اصل موضوع پرداخته شود لازم است نکات چندی پیرامون ایجاد وتاریخچۀ سازمان تجارت جهانی گفته آید. نخستین بحران بزرگ اقتصادی جهان(۱۹۲۹-۱۹۴۰) نظر به عمق ووسعتی که داشت این پیام روشن را به جهانیان رسانید که اقتصاد جهان نسبت به گذشته بطور بی پیشینۀ در هم تنیده و هرگاه یک کشور به مشکل جدی اقتصادی مواجه شود دیگران در امان نمانده و به سرعت اقتصاد جهانی را به بن بست میکشاند، بخصوص اگر این مشکل در یکی از کشورهای بزرگ وپیشرفته اقتصادی رونماگردد. چـنانچه بحران اقتصادی که دراواخر سال ۱۹۲۹میلادی در امریکا آغاز و تا اوایل دهه ۱۹۴۰ ادامه یافت، عمیقترین ودرازترین ركود اقتصادی در دنیای صنعتی بود كه نه تنها اقتصاد امـــریکا بلـكه اقتصاد جهان را نیزسخت متاثر ساخت.این بحران، اقتصاد بزرگ امریکا راباسقوط ناگهانی تولید و فروش كــالاهای مختلف مواجه ساخته وافزایش غیرمنتظره وبی سابقۀ بیكاری را درامریکا بوجود آورد. تاثیرات این بحران به حدی وخیم وویران كننده بودکه علاوه بر ایجاد چالشهای بزرگ داخلی برای کشورها، زمینه شعله ورشدن جنگ دوم جهانی را نیزدر قبال داشت. این همه چالشها باعث آن شد تا موازی با ارائه نظریات جـدید از طرف علمای اقتصاد پیرامون تجارت واهداف آن، تجارت به یک موضوع مهم جهانی مبدل گردیدو آهسته آهسته تحرکاتی منجانب یکتعداد کشورها درجهت تنظیم امورتجارت بین المللی آغاز شد. درحالیکه جنگ دوم جهانی به شدت خود ادامه داشت، درکشورهای "متفقین" بحثها و تلاش های پیرامون اتخـــــاذ تدابیرجهت ایجاد موانع برای جــــلوگیری ازچنین جنگهــای تباه کن درآینده، بروزاحتمالی فاجعه اقتصادی وایجاد نظام اقتصادی و تجاری نوین بعد از جنگ براه انداخته شد.

تاریخچهٔ سازمان تجارت جهانی
تاریخچه هاتاریخچهٰ اتاقهای تجارت افغانستان

​تجارت در کشورعزیز ما افغانستان دارای قدامت تاریخی بوده و درمسیر تاریخ فراز و نشیب های زیادی را سپری نموده است. تجارت  طی قرون متمادی بدون موجودیت  اتاق و به شکل خودجوش دوام داشت تا اینکه حدود بیشتر ازیک قرن قبل ادارۀ  بنام پنچات خانه ایجاد گردید که وظایف آن شبیه مکلفیت های اتاقهای تجارت بود وغلام محمد خان که بعداً درزمان شاه امان الله به حیث وزیر تجارت تعیین گردید به حیث پنچات باشی ایفای وظیفه مینمود. پنچات خانه که حل و فصل قضایای تجارتی وتجار را بعهده داشت دارای ۷عضو بود که چهار نفرآن ازتجار سرشناس ونیک نام مسلمان وسه عضو دیگرآن از اهل هنود بود.اما بنابر مساعد شدن شرایط بهترجهت توسعۀ کسب وکار تجارت وایجابات زمان، منجمله انسجام و سازماندهی هدفمند تجارت، تشویق و همچنان توسعه فعالیت های تجارتی درداخل وخارج کشور ایجاد اتاقهای تجارت یک نیاز مبرم بشمارمیرفت، بنابر همین ضرورت وبر اساس تصمیم دولت در سال  ۱۳۰۹ هجری شمسی شعبه ای تحت نام "اتاقها" در چوکات مدیریت تجارتی وزارت تجارت وقت ایجاد شد که اعضای آن انتصابی  واز جمله کارکنان دولت بودند. پس از مدتی نظر به انکشاف تجارت از یکطرف و ضرورت به حل منازعات تجارتی با شروع نهضت اقتصادی ازآغاز سال ۱۳۱۶ به تدریج اتاقهای تجارت ابتدآ در کابل وسپس در ولایات کندهار، هرات،  بلخ (مزارشریف)، ولسوالی اندخوی ومیمنه تاسیس وبه کار آغازنمود. عبدالمجید زابلی در ایجاد اتاقهای تجارت سعی زیاد بخرچ داد وقانون آنرا تدوین نمود .

تاریخچهٰ اتاقهای تجارت
تاریخچه ها تاریخچۀ اتاق تجارت کابل

​برای نخستین بار درتاریخ تجارت کشور اتاق تجارت درسال ۱۳۱۶ (۱۹۳۷) در شهرکابل تحت نام اتاق تجارت کابل ایجاد گردید که درواقع قبل از زمان تاسیس اتاق تجارت وصنایع افغانستان بوده ونسبت به  اتاق تجارت و صنایع افغانستان قدامت بیشتر دارد. اولین رئیس اتاق تجارت کابل در سال ۱۳۱۶ مرحوم فقیر محمد تاجر بود .تعداد اعضای اتاق تجارت کابل در آن سال به هفت نفرمیرسید که عبارت بودند از: صاحب جان، عبدالرحیم ، پیرمحمد، میر واعظ آقا، عبدالاحد، دیوان شنکر و دیوان لعل. اعضای اتاق تجارت کابل  براساس قوانین ومقررات نافذ وقت، یک عده از تاجران و موسسات تجارتی بودند. اعضاء براساس رای گیری برای مدت سه سال انتخاب میشدند.تعداد اعضای اتاق تجارت کابل ۱۵- ۲۰ نفربود و از جملۀ اعضای انتخابی یک نفر برای مدت یکسال به حیث رئیس انتخاب میشد. بست معاونیت  تا سال ۱۳۲۰ در چوکات اتاق تجارت کابل وجود نداشت. همزمان با توسعه تجارت و افزایش مبادلات تجارتی در تشکیل اتاق تجارت کابل نیز تغییراتی بوجود آمد و در سال  ۱۳۲۱ بست معاونیت ایجاد شد. اولین معاون اتاق تجارت کابل عبدالطیف خان بود که بعد ها از سال۱۳۲۳ تا سال۱۳۲۶بحیث رئیس اتاق تجارت کابل ایفای وظیفه نمود.

تاریخچۀ اتاق تجارت
تاریخچه هاتاریخچۀ ایجاد سیلو ها در افغانستان

​ریاست عمومی ارزاق بنا بر تصمیم دولت وقت در سال  ۱۳۱۶ بنام ریاست تهیه غله تاسیس گردید و در سال۱۳۳۲–۱۳۳۴  به واحد اداری ارزاق و ریاست تهیه غله مسمی شد . ریاست عمومی ارزاق در واقع یک ادارۀ بزرگ دولتی بود که در بخشهای تجارت، صنعت وخدمات در سراسر افغانستان فعالیت مینمود به ترتیبیکه تهیهء وخریداری گندم از داخل و خارج را به عهده داشت، آرد،روت، کلچه و انواع نان های فابریکاتی که بنام نان سیلو مشهور بود در آسیاب و فابریکات نانپزی تولید نموده و توزیع آرد و مــــواد پخته را برای مؤسسات دولتــــــی و کوپونداران انجام میداد.

تاریخچۀ ایجاد سیلو ها
فارسی ایران به دری افغانستان
اصطلاح دریعنوان
لف- آلۀ موسیقی ایرانی، ب- تاریک فاقد روشنیتار
انترنت – سایتتار نما
تـَرپ و تـُرُپتاراپ و تورپ
نوعی از کیک میوهتارت
سایتتارنگار
ویب سایت انترنتیتارنما
مطالعه و تحقیق در تأریختاریخ پژوهی
کتابخانه آثار علمی و تحقیقی (حبیبه)
نوع محتوادونلود / لینکملاحظاتنویسنده/ لیکوالبخشعنوان
کتب و آثار هنری و ادبیدونلود/لینک

رمان نهایت خواندنی و آگاهی رسان وتأملی در باب تاریخ اثر گرانبهایی از چزاره گربولی
نویسنده: اِلزا مورانته
مترجم: منوچهر افسری

سایر نویسندگانرمانتاریخ
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود/لینک

​نویسندگان: گروهی از محققین و پژوهشگران تاریخ اکادمی علوم ارمنستان چون داکتر ک. س. خداوردیان، پروفیسور ک. خ. سارگیسیان، پروفیسور ت. خ. هاکوبیان، پروفیسور آ. گ. آبراهامیان، اکادیمیسین پروفیسور س. ت. یرمیان و اکادیمیسن پروفیسور م. گ. نرسیسیان
نگاهی ژرف به تاریخ ارمنستان و ارمن ها ارائه داده اند

سایر نویسندگانتاریختاریخ ارمنستان (جلد اول)
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود/لینک

​نویسنده: گروهی از محققین ارمنیٔ در رشتهٔ تاریخ در بارهٔ ارمنستان و ارمن ها

سایر نویسندگانتاریختاریخ ارمنستان (جلد دوم)
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود

مأخذ با اعتبار برای تاریخ نگاران، ​نگارش تاریخی از اوضاع سیاسی، اداری، فکری، اجتماعی و اقتصادی افغانستان در دوصد سال اول هجری شمسی یعنی تا سال ۲۰۰ هجری

سایر نویسندگانتاریخیتاریخ افغانستان بعد از اسلام
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود/لینک

​توضیح مستند تاریخ

علامه عبدالحی حبیبیتاریخ و سیاستتاریخ افغانستان در عصر کورگانیان هند
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود

​نگاهی به تاریخ افغانستان از ادوار قبل تاریخ تا سلطهٔ موریا ها

احمد علی کهزادتاریختاریخ افغانستان(جلد اول)
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود/لینک

​نویسندهٔ کتاب: حسین بشیریه
معلومات تاریخی در قبال اندشه های سیاسی خاصتاً اندیشه های مارکس و انگلز در قرن بیستم

سایر نویسندگانسیاستتاریخ اندیشه های سیاسی قرن بیستم
آثار تاریخی، سیاسی و اجتماعیدونلود / لینک

​نویسنده: خواجه ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی
یکی از کتاب های با ارزش تاریخ نگاری با اعتبار و مأخذ با اعتبار برای تاریخ نگاران

سایر نویسندگانتاریختاریخ بیهقی
کتب در عرصه های اقتصاد و ادارهدونلود/لینک

​افغانستان دربین ممالک جهان یکی ازکهن‌ترین کشورها محسوب گردیده واز قدیم الایام باداشتن آب وهوای نهایت مساعد، زمین های حاصل خیز حدود سه صد روزآفتابی، دریاهای خروشان وجلگه های وسیع و غنایم بزرگ زیرزمینی شهرت دارد.

سید عظیم حسینیتجارتتاریخ تجارت افغانستان جلد اول
کتب در عرصه های اقتصاد و ادارهدونلود/لینک

بعد از اعلام استقلال از جانب شاه امان الله  قوای اجرائیه ء افغانستان ایجاد ودر نخستین حکومت آن دوره سردار عبدالقدوس بحیث صدراعظم برگزیده شد و غلام محمد خان وردک به سمت وزیر تجارت تعیین گردید.

سید عظیم حسینیتجارتتاریخ تجارت افغانستان جلد دوم
مختصات افغانستان
نوع محتواشرحردیفلسانضرب المثل ها، مقولات، کنایات و گفته ها
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​هنگام جنگ گدی پران ها اگر تار هر دو گدی پران شامل جنگ با هم آویزد آن حالت را تار به تار گویند

اصطلاح عامیانهدریتار به تار
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​تکه تکه، پاره پاره، فرسوده و از بین رفته

اصطلاح عامیانهدریتار تار
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

از ملحقات آلهٔ نخ ریسی که تار را میتاباند

اصطلاح عامیانهدریتار تاو/تار تاب
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​مردمان شمال کشور عنکبوت یا جولا را گویند

اصطلاح عامیانهدریتار تنک
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

كاغذپران را در هوا بلند بردن. [اصطلاح كاغذپران بازان]. كنايه- با كسي سخت نگرفتن​

اصطلاح عامیانهدریتار دادن
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

الف- در مشاجرات و بحث های نا خوشآیند خویشن داری، تحمل و برده باری را گویند
ب - هنگنگا جنگ انداختن گدی پران ها بیشتر تار گدی پران را رها کردن

اصطلاح عامیانهدریتار دادن/تار چلاندن
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

ارتباط مخفيانه و نامشروع قايم كردن

اصطلاح عامیانهدریتار دواندن
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​اصطلاحی است که به رابطه پنهانی اشخاص اطلاق میشود. ممکن است این رابطه عاشقانه باشد یا بخاطر اطلاع رسانی و بدست آوردن پول و منفعت شخصی از عبدالله افغانی نویس​

اصطلاح عامیانهدریتار دوانی
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​تار مخصوص که با مصالح شیشه مجهز شده باشد مخصوص برای گدی پران بازی یا کاغذپران بازی

اصطلاح عامیانهدریتار شیششه زده شده/تار شیشه ای
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​استخوان قبرغه

اصطلاح عامیانهدریتار قبرغه
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​دره ایست به فاصله ۵،  ۹۴ کیلومتر در جنوب غرب تکزار در علاقه سنگ چارک مربوط حکوما کلان شبرغان ولایت مزار شریف که بین ۶۵ درجه  ۴۷ دقیقه  ۳۲ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۵ درجه  ۳۲ دقیقه  ۵ ثانيه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

درهدرهٔ تاریک

​دره ایست به فاصله ۳۹، ۵ کیلومتر در غرب انار قلعه در علاقه شنوار مربوط ولایت مشرقی که بین ۷۰ درجه  ۳۸ دقیقه  ۴۸ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۵۹ دقیقه  ۲۹ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست . (قاموس جغرافیای افغانستان)

درهدرهٔ ستاره تنگی

​قریه ایست که به فاصله ۱۹ کیلومتر در شمال قلعه میدان خوله در علاقه منگل (مربوط ولایت جنوبی کائن بوده و به خط طول البلد ۶۹ درجه - ۴۶ دقیقه - ۲۴ ثانیه مشرقی و عرض البلد ۳۳ درجه - ۴۳ دقیقه - ۳۲ ثانیه شمالی وقوع دارد .(قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ استار

​قریه ایست به فاصله ۱۲ کیلومتر در شمال شرق متون در علاقه خوست مربوط ولایت (جنوبی) که بین ۷۰ درجه  ۴ دقیقه  ۵۴ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۲۴ دقیقه  ۲۶ ثانيه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ تاتاری

​قریه ایست به فاصله ۲۵ کیلومتر در جنوب غرب چهل خانه نزدیک دریای ارغنداب در علاقه دهله مربوط ولایت کندهار که بین ۶۶ درجه  ۱۰ دقیقه طول البلد شرقی و ۳۲ درجه  ۱ دقيقه  ۳۲ ثانيه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ تاتاریز

​قریه ایست به فاصله ۱۵ کیلومتر در جنوب قریه علی خیل در علاقه جاجی مربوط ولایت جنوبی که بین ۶۹ درجه  ۴۶ دقیقه  ۵۶ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۵۱ دقیقه  ۴۲ ثانيه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ تاروستی منگل

​قریه ایست به فاصله ۲۱ کیلومتر در شمال شرق قلعه متون مربوط ولایت جنوبی که بین ۷۰ درجه  ۶ دقیقه  ٧ ثانيه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۲۶ دقیقه  ۳۸ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ تاری رئي

​موضعی است به فاصله ۳۹ کیلومتر در جنوب یکاولنگ مربوط حکومت کلان دایزنکی ولایت کابل که بین ۶۷ درجه  ۳ دقیقه  ۲۵ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۴ درجه  ۲۳ دقیقه  ۳۶ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

موضعموضع تاربولاق
حقوق و قضاء
پښتوشرحتعریفمنبع قانونتلفظعنوان

​هيڅوك د قانون له حكمونه پرته تعقيبيداى، نيول كيداى او يا توقيفيداى نه شي.

​این اصل در ماده بیست وهفت قانون اساسی ۲۰۰۴ افغانستان تسجیل شده است

​هيچ شخص را نمي توان تعقيب، گرفتار و يا توقيف نمود مگر بر طبق احکام قانون

قانون اساسیasl.e.qa.no.niat.e.ge.ref.ta.riاصل قانونیت گرفتاری

​د نيونې (ګرفتاری) امر: كه چېرې مطلوب شخص د مؤجه عذر له لرلو پرته د احضار له امر څخه سرغړونه وكړي يا په روښانه قرائنو سره د هغۀ د اخفاء (پټیدو) يا تېښتی وېره مدللـه وي او ياد هغه آزادي د جرمي آثارو او علايمو د ضايع كېدو باعث شي او يا په پـام وړ حوزه كې د اوسېدلو ټاكلى ځاى ونلري، د څارنوال يا محكمې لخوا له احوالو سره سم، د هغۀ د نيونې امر صادر او يا پوليس په جزائی اجرآتو قانون كې د درج شوو حكمونو پر بنسټ دهغهٔ په نیولو لاس پـورې کوی 

 

​هرگاه شخص مطلوب بـدون داشـتن عذر مؤجـه ازقبـو ل امـر احضـار سر پیچی نماید یا خـوف اخفـاء یـا فرار وی با قرائن روشن مـدلل باشـد و یا آزادی وی باعـث ضـیاع آثـار وعلایم جرمی گـردد ویـا در حـوزۀ مورد نظر محل سکونت معین نداشـته باشـد، امـر گرفتـاری وی حسـب احوال از طرف څارنوال یـا محکمـه صادرویا پولیس به اساس احکام مندرج  قـانون اجراآت جزائی بـه گرفتـاری او اقـدام  نماید.

قانون اجرآت جزائی افغانستانam.re.ge. ref.ta.riiامر گرفتاری

د مظنون د نيولو محضر: پوليس او د ملي امنيـت مؤظـف مكلف دي د مظنون د نيولو لـه بهيـر څخه محضر ترتيب كړي. نوموړى محضر د لاندې مطلبونو لرونكى وي: د نيولو علت، دنیولو نیټه او وخت،  د نيونې ځاى، د نيول شـوي شـخص لـومړني بيانونه او د واقعې د شرحې څرنګوالى

 

پولیس و مؤظف امنیت ملی مکلف اند از جریان گرفتاری مظنون، محضـر (گزارش) ترتیب نمایند. محضـر مـذکورحاوی مطالب ذیل می باشد: علت گرفتاری، تاریخ گرفتاری، محل گرفتاری، اظهارات ابتدائی شخص گرفتـار شده و چگونگی شرح واقعه.

قانون اجرآت جزائی افغانستانmah.za.re.ge.ref.ta.riiمحضرگرفتاری