Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعلومات بیشترشرحمعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Right away, immediately, instantly, directly, stright away, promptly

همدا اوس، همدا شیبه، له ځنډه پرته، فی الفور

  

اکنون، فی الفور، همین لحظه، همین دم، ایندم، در حال حاضر، در ساعت، بیدرنگ، بدون تأخیر، فوراً، فقط، بدون تأمل​

قیدعربی/as.saa.'a/الساعه
A -eternity, immortality, infinity, sempiternity, aeon B - buttocks
الف ــ د ازل ورځ، هغه ورځ چې ابتدا نه لري، په عربي ژبه کې: آیا زه نه یم؟
ب ــ په دري ژبه کې: کوناټي، د بدن هغه برخه چې انسان یې د ناستي په وخت کې پر مځکه ږدي

​لست، فعل ماضي متکلم وحده از ليس مي باشد و همزه ابتداي آن هم، حرف استفهام تقريري است

الف - عربی -به معنی ازل،  عالم دز - روز ازل ، زمانیکه ابتداء ندارد.  ​در زبان عربی به معنی آیا نیستم؟ گفته شده است . روزیکه خداوند به خلایق خطاب کرد (الست وبربکم ) یعنی آیا من پروردگار شما هستم. (اسم خاص)
ب - دری - الست به معنی سرین، کون، کفل، ران، دنبه، نشستگاه. (اسم ذات)
صیغهٔ ماضیدری - عربی/a.last/الست
Languages, mother tongues

​د/لسان/ جمع بڼه: ژبې، اصلي ژبه، محلي ژبه

  

​کلمۀ عربی، جمع /لسان/ بمعنی زبان ها - زبان اصلی، زبان بومی - زبان دری - زبان فارسی - زبان انگلیسی -زبان عربی و امثالهم

اسم جمععربی/al.se.na/السنه
کتابخانه آثار علمی و تحقیقی (حبیبه)
نوع محتوادونلود / لینکملاحظاتنویسنده/ لیکوالبخشعنوان
کتب و آثار هنری و ادبیدونلود/لینک

​نویسنده: ابوالقاسم اسحق بن محمد بن اسمعیل بن ابراهیم بن زید حکیم سمرقندی
به اهتمام: علامه عبدالحی حبیبی

سایر نویسندگانزبانالسواد الاعظم
جغرافیه
شرحمعرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​اوضاع زراعتی حوزۀ حکومت اعلی پروان طوری مشجر و شاداب مزروع و حاصل خیز می باشد که جز کوه پایههای هندکش دیگر هیچ یك منطقه ئی درین، وادی بائر و خشك به نظر يك نمی رسد،  درین حوزه انواع حبوب و غله از قبیل، گندم، جو، جواری،  باقلی،  ارزن،  نسك،  برنج لك،  تربك،  زغر و شرشم که از آنها تیل استخراج می نمایند پنبه پته کتان و غیره خیلی وفرت زرع و بوفرت حاصل می دهد که غالبا احتیاجات اهالی این حوزه وسیع را کفایت می نماید. نام فواکه و حاصلات سر درختی حوزه حکومت اعلی پروان نسبت به محصولات مزروعی آن بمراتب بیش و بهتر است درین ساحه پهناور هر نوع میوه از قبیل اقسام، انگور،  بادام،  چارمغز، ، زردالو،  سیب،  شفتالو، آلوبالو گیلاس، آلوگرجه آلو بخارا، تمسق، ناك، خربوزه و تربوز به حدی حاصل می آید که بزرگترین قلم صادراتی کشور را تشکیل داده چه به صورت خشك و چه تازه بخارج و مخصوصاً به هندوستان صادر می گردد.

پروان را برخی از همین لحاظ باغ افغانستان نامیده اند که واقعا اسمی است تطابقی جلگه پروان از هر طرف با سلسله کوها احاطه شده شتل،  پنجشیر، سالنگ غوربند و نجراب هر یک دره ئی می باشد که بین دو رشته کوه قریه جاتر گرفته است  حوزه حکومت اعلی پروان بنا بر مساعدت آب و هوا و سازگاری شروط طبیعی و اقتصادی حیات خیلی پرنفوس می باشد این مردم فطرتا، جنگجو شجیع و بال متهوراند،  لهذا بعضاً دشمنی ها و کشت و خونها نیز در خود دارند از انجا که اهالی پروان تماما به شکار عادت داشته و از آغاز بلوغ به این شغل میپردازد لذا هر فرد این تفنگدست و نشانچی بوده و در مواقع ضرورت بالعموم يك عسكر تربيه دیده و آزموده ئی را تشکیل می دهد که می توانند در میدان محاربه به خوبی از عهده برایند بنابراین قسمت بیشتر نظامی کشور را اهالی پروان تشکیل می دهند. دریاهای معروف پروان همانا دریای، پنجشیر سالنگ و دریای غوربند می باشد که هر يك در حوزه و آبریزه خود ساحه وسیعی از حوزه پروان را شاداب میگرداند،  این سه دریا هر یک از دره ئی که به نام خودش یاد می گردد باولوله و غرش رعد آسائی بر آمده و در موضعی که به نام عبدالله موسوم می باشد،  باهم آمیخته و به طرف تگی غار و جریان میابد.

مناطق مربوطه مناطق عمده حکومت اعلی پروان عبارت است از:  حوزه چاریکار،  غوربند،  جبل السراج،  کوهستان تگاب، بامیان، بگرام، پنجشیر سرخ، پارسا کهمرد و سیغان و نجراب که هريك در ردیف خودش می آید. آب و هوای مناطق پروان بسیار معتدل بوده نه در موسم زمستان سرمای شدید و مهلك دارد و نه در تابستان گرمای طاقت فرسا و مضر صحت معذلك بارندگی به صورت برف و باران بحد کافی بوده و دریاهای آن به سبب ذوبان برف در قلل جبال در طول موسم گرما خروشان می باشد. مكاتب سیستم تعلیم و تربیه عصری و تاسیس مکاتب رسمی در حوزه پروان از اوائل حکومت امانیه آغاز یافته است تعداد مکاتبیکه حاضرا در حوزه پروان وجود دارد و اطفال در آن تربیه می شوند حسب ذیل است:

الف  ليسه  -  ب  مكاتب ابتدائيه

1-    لیسه پروان واقع مرکز چاریکار

2-    ابتدائیه لیسه چاریکار واقع مرکز چاریکار مرکز حکومت اعلی

3-    مكتب ابتدائی سید خیل واقع هیبت خيال بحکومت جبل السراج

4-    مکتب ابتدائی تگاب واقع قورغل بحکومت کاپیسا مرکز کاپیسا

5-    مكتب ابتدائی محمود عراقی واقع ده بابا علی علاقه داری محمود عراقـی بـحکومت کوهستان

6-    مكتب ابتدائی قره باغ واقع قريه سردار بيك علاقه داری قره باغ

7-    مكتب ابتدائی مرکز نجراب واقع چار دره نجراب

8-    مكتب ميانشاخ واقع میان شاخ بحکومت اعلی پروان (مرکز)

9-    مكتب ابتدائی چهار دهی غوربند واقع چهار دهی غوربند

10-    مکتب ابتدائی بامیان واقع بحکومت بامیان

11-    مکتب ابتدائی سیاه گرد بحکومت غوربند .

12-    مكتب ابتدائى جبل السراج واقع جبل السراج

13-    مکتب ابتدائی گلبهار واقع علاقه داری گلبهار

14-    مکتب ابتدائی رخه پنچشیر بحکومت رخه پنجشیر

15-    مکتب ابتدائی خارجدره واقع خارجدره بحکومت نجراب

16-    مكتب ابتدائى بازارك پنجشیر بحکومت پنجشیر.

17-    مكتب ابتدائی بگرام واقع قریه ماهی گیر بگرام بحکومت بگرام

18-    مکتب ابتدائی اشتر گرام به علاقه داری جمال آغه

19-    مكتب ابتدائی تنم دره بحکومت اعلی پروان

(قاموس جغرافیای افغانستان)

​پروان نام قدیمی یک علاقه ایست که در وقت حکومت امیر حبیب الله خان شهید از طرف امیر موصوف به اسم جبل السراج تسمیه گردید (جبل السراج دیده شود) صورت تشکیل پروان اکنون در تشکیلات اداری کشور حکومت اعلی می باشد که مرکز آن چاریکار قرار گرفته است حکومت اعلی پروان در حوزه خود شامل یک حکومتی دو حکومتی درجه، ۲ چهار حکومتی درجه،  چهار حکومتی درجه، ۴ سه علاقه داری درجه ۲ و ده علاقه داری درجه ۳ می باشد بدین قرار:

الف  حکومت کلان کاپیسا

ب  حکومت درجه ۲

۱  حکومت تگاب

۲  حکومت کوهستانی

ج  حکومت درجه ۳

۱  حکومت بامیان

۲  حکومت غوربند

۳  حکومت بگرام.

۴  حکومت پنجشیر

د  حکومت درجه ۴

۱  حکومت سرخ و پارسا

۲  حکومت کهمرد.

 حکومت جبل السراج.

۴ ـ حکومت نجراب.

هـ ـ علاقه داریها.

1    علاقه داری درجه ۲ قره باغ مستقیما مربوط حکومت اعلی

2    علاقه داری درجه ۲ شبر مستقیما مربوط حکومت اعلی

3    علاقه داری درجه ۲ چهار قریه مربوط حکومت پنجشیر

4      علاقه داری درجه ۳ شنواری مربوط حکومت غوربند

5    علاقه داری درجه ۳ کوه صافی مربوط حکومت بگرامی

6    علاقه داری درجه ۳ دره هزاره مربوط حکومت پنجشیر

7    علاقه داری درجه ۳ شیخ علی مربوط حکومت سرخ و پارسا

8    علاقه داری درجه ۳ سیغان مربوط حکومت کهمرد

9    علاقه داری درجه ۳ روئی و دو آب مربوط حکومت کهمرد

10    علاقه داری درجه ۳ گلبهار مربوط حکومت جبل السراج

11    علاقه داری درجه ۳ اله سای مربوط حکومت درجه ۲ تگاب متعلق بحکومت کاپیسا

12    علاقه داری درجه ۳ محمود عراقی مربوط حکومت کوهستان متعلق بحكو متکلان کاپیسا

13    علاقه داری درجه ۳ در نامه مربوط حکومت کوهستان متعلق بحکومت کلان کاپیسا مرکز حکومت اعلی پروان که در شهر چاریکار که ۱۶۰۳ متر از سطح بحر ارتفاع دارد قائم است از مرکز کابل ۶۴ کیلومتر فاصله دارد و با سرک عمومی که از کابل آغاز و به سمت شمال کشور امتداد یافته از مرکز حکومت اعلی میگذرد و به طرف ولایات شمالی کشور امتداد میابد بكابل وصل گردیده است. (قاموس جغرافیای افغانستان)

علاقه داریعلاقه داری جبل السراج
 

​این فابریکه در سال ۱۳۱۶ شمسی به کار افتاد که یکی از فابریکات جدید و عصری می باشد و دارای هر گونه ماشین های حلاجی، ندافی، خاک تکانی، نختابی، نخ ریشی، بافت، رنگ ریزی و غیره است مقدار پنبه خالصی که سالانه درین فابریکه مورد استفاده قرار می گیرد، تقریباً دوصد خروار معادل (۱۱۲) تن بوده و منسوجات آن عبارت از جیم، تسر، صحن، روجائی دستمال روی و غیره می باشد و سالانه تقریباً در حدود سه صد هزار متر پارچه مختلف تولید می کند. (قاموس جغرافیای افغانستان)

فابریکهفابریکهٔ نساجی جبل السراج
 

​اولین فابریکه تولید برق همانا فابریکه برق آبی جبل السراج است که پروژه و پلان آن در سال ۱۲۸۴ شمسی ذریعه انجنیران امریکائی ترتیب و سپس کار تعمیر آن آغاز شد. سامان و لوازم آن از کمپنی جنرال) (الکتریک آمریکا خریداری و ذریعه همان انجنیران امریکائی نصب گردید و در سنه ۱۲۹۲ شمسی به کار افتاد و فوراً ماسین های ماشین خانه کابل که از ابتدا تا آنوقت ذریعه سوخت چوب به کار می افتد بقوه برقی به کار افتاد و جنگل های طبیعی و غیر طبیعی این کشور که به استهلاک معروض بود محفوظ ماند ابتدا درین فابریکه سه پایه ماشین که مطابقت مجموعی (۱۵۰۰ کیلو وات برق تولید مینمود نصب گردید و از آن جمله هم تنها دو پایه آن به کار آغاز و یک پایه آن فالتو ماند این ماسین ها در جمیع اوقات بخوبی کار مینمود مگر در سال ۱۳۱۵ شمسی ماسین های جبل السراج ترمیم طلب گردید و یک ماشین نهصد کیلواته دیگر از کمپنی (زیمنس) جرمنی خریداری و ذریعه متخصصین جرمنی نصب و به کار افتاد که به طاقت (۹۰۰ کیلووات برق تولید می نماید چون ماسین های سابق کهنه و مستعمل گردیده است هر سه ماشين مذكور بقوه (۴۵۰ كيلو وات برق تولید می نماید و به صورت مجموعی هر چار پایه ماشین مذکور حاضراً به اندازه (۱۳۵۰۰ کیلو وات برق تولید می نماید. (قاموس جغرافیای افغانستان)

فابریکهفابریکهٔ‌ برق آبی جبل السراج
 

​قریه ایست به فاصله ۸، ۵ کیلومتر در جنوب بلچراغ در علاقه درزاب گرزیوان مربوط حکومت اعلی میمنه که در بین ۱۵ درجه  ۱۴ دقیقه  ۱۲ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۵ درجه  ۴۰ دقیقه  ۱۳ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ پخالساچ

​فابریکه های جبل السراج علي عه لیوان کالا الف  فابریکه برق طوریکه گفته شد در جبل السراج یک فابریکه برق دائر است که تقریباً از سال است شهر کابل را تنویر و ماشین خانه کابل را بکار انداخته و اکنون هم قسمتی از شهر کابل جبل السراج و چاریکار را تنویر نموده و همچنان فابریکه نساجی کابل را بکار می اندازد. ب  فابریکه نساجی فابریکه دیگر فابریکه نساجی می باشد که در عصر حاضر تاسیس گردیده و به پیمانه بزرگی از قبیل صحن سفید ورنگه کشمیره های نخی، دستمال و غیره قماشهای نخی تولید می کند و به استهلاک می رسد ج  فابریکه سمنت سازی تخمیناً در برج سرطان ۱۳۳۳ ش ه تهداب یک فابریکه سمنت هم در جبل السراج بدامنه کوه بچه که به نام کوه» غار معروف است گذاشته شد، ریاست این فابریکه را حاضراً محمد حکیم نوری به عهده دارد. مقدار تولید سالانه این فابریکه ۳۶ هزار تن سمنت تخمین شده است از جمله ۲۵ عمارت نشیمن مامورین که زیر نظر است تاکنون ۱۰ عمارت آن از سنگ و سمنت ساخته و آماده شده است که خیلی زیبا و با لوازم عصری مجهز می باشد.

۱ یکی از ده عمارتیکه برای اقامت متخصصین خارجی و مامورین موسسه در سال ۱۳۳۳ ساخته شده

۲ یکی از عمارات اقامتگاه مامورین

تعمیر خود فابریکه ورک شاپ لابراتوار گراجها و غیره هنوز تحت کار بوده و روزانه تخمین ۴۵۰ نفر عمله تحت نظر ده نفر متخصصین و انجنیر خارجی مصروف کار می باشد.

 ۳ عمارت بزرگ ورکشاب و دورنمای گراچها که متصل آن

۴ عمارت دو طبقه ای لابراتوار

برخی ازین عمارات به پوشش نزدیک است

حجم ورک شاب ۷۲/۵۰ متر طول ۱۵/۷۰ متر عرض و ۱۰/۷۵ متر ارتفاع، تخمین شده. حجم «گراج برای ۱۱ موتر لاری ظرفیت دارد حجم لابراتوار به ۲۸/۱۰ طول ۱۲/۶ عرض می رسد.  یک پل آهنی هم در زمان امر حبیب الله خان هنگامیکه کار ساختمان بند برق و ارگ آن جاری شد بر دریای جبل السراج بنا یافت که تا اکنون ثابت می باشد در دو انجام بدوطرف سرک دو رشته دو کانهای گلی تعمیر گردیده که بازار خرید و فروش اهالی می باشد. دریای جبل السراج که از دره سالنگ میآید در حدود ۳ کیلومتر مستقیما به طرف جنوب در بین وادی عمیقی جریان دارد سپس یک قوس تشکیل داده در حدود یک کیلومتر به سمت غرب جاری و در حصه که به نام سعد الله معروف است به دریای غوربند می ریزد در حصه سعدالله یک پل آهنی بر دریای غوربند تعمیر شده که به نام پل سعد الله مشهور است این پل نیز در وقت امیر حبيب الله خان شهید بنا یافت.  وادی یعنی زمین بستر دریا از سطح هموار جلگه جبل السراج تخمیناً در حدود پنجاه متر عمق داشته و اراضی دو طرفه دریا کاملاً مزروع شاداب و سر سبز می باشد، دو رشته خمیده گی پشته که فی الواقع دو ضلع وادی را تشکیل می دهد عموماً مشجر بوده و اشجار آن هـم غالباً باغهای توت، می باشد با این صورت دریای پرشور و خروشان جبل السراج که در بین این وادی خرم جریان میابد، منظره بس قشنگ و شاعرانه را ایجاد نموده و بیننده را ساعت های متوالی مشغول و دچار بهت ساخته و از خود میبرد. قراء مشهور حوزه خود جبل السراج عبارتست از ده، بالا، میرخان، میانه گذر، تاجکان شنرت مناره بالا مناره، پایان، سبسی عشق آباد مدد، خیل، چنکی، بینی اشترکر. علاقه های مشهوریکه بحکومت محلی جبل السراج ارتباط دارد عبارت  ست از سید خیل، گلبهار، شتل و سالنگ شتل و سالنگ دو دره زیبا و قشنگی است که هر کدام بین دو رشته کوه واقع شده است. مدخل دره سالنگ قریه تاجکان جبل السراج بوده و دره ازین جا آغاز میابد. نخستین قریه سالنگ به نام باغ لالا» مشهور است. لله نار دریای جبل السراج از هولنگ و چشمه سارهای آن نواحی سرچشمه گرفته تجمع آبها به شکل دریا درآمده و دره سالنگ را عبور کرده به جلگه هموار جبل السراج بر می آید آب این دریا خیلی گوارا و سرد است.

اقلیم جبل السراج گرچه در زمستان برفگیر می باشد اما بسیار سرد نبوده و نسبتاً ملایم است لكن بعضاً بادهای شدیدی میوزد که برف را برداشته از یکجا بدیگر جا انتقال می دهد. این انقلاب جوئی در زبان اهالهٔ آنجا به نام «بادکویه» معروف است. فضل اول در تابستان باد خیلی شدید موسمی دارد که در حدود سه ماه دوام می کند سرطان، اسد، سنبله ازین لحاظ اشجار آن منطقه عموماً بیکطرف خمیده اند. در ايل دراما لان الحرية چون دریای جبل السراج دائماً پرآب است و هم تمام اراضی آن مزروع و مشجر می باشد لذا هوای این حوزه مرطوب است. در تابستان گرمای شدیدی نیز دارد ولی تنها وقتی این گرمی محسوس می گردد که باد تند آن موقتاً خاموش می شود زراعت گرچه اراضی جبل السراج طوریکه شاید قوی نیست معذالک انواع حبوب از قبیل گندم، جو، جواری، ماش، ارزن باقلی، نک، تربک، شرشم، برنج، لک، مشنگ و پنبه زرع می شود، هكذا شبدر و رشقه نیز برای خورا که بهائم کاشته می شود این مزروعات تماماً بمصرف خود اهالی می رسد. اشجار و: خوراکه از نوع اشجار، میوه زردالو، سیب، آلوبالو انگور، شفتالو، انار، بادام،  توت بهی و سنجد درین منطقه وجود دارد اما حاصل آن به پمانه نی نیست که صادرات داشته باشد. درخت توت از همه بیشتر است و از طرف زمستان توت خشک و یا تلخان که آرد توت می باشد تقریباً غذای اکثریت مردم را تشکیل می دهد زیرا غله بمقدار کافی نمی باشد. پیشه اهالی مردم جبل السراج غالباً زراعت پیشه و زمینداراند. عده ی هم به غریب کاری و دهقانی ملاکین میپردازند اما حرفه که بیشتر قابل توجه و تذکر است این است که یک عده مردم از سالیان قدیم به صنعت نساجی و بافندگی اشتغال داشته و دارند. این مردم به نام «جولا» مشوراند و هر کدام از خود یک دستگاه کوچک بافندگی داشته، کرباس، صحن دستمالهای دست یکنوع شال سر شانه که به نام کیش معروف است و تکه های سندی میبافند این نساجان انفرادی حتی کشمیره های پشمی و نخی هم بافته میتوانند که در نفاست هم مرغوب است. از وقتیکه فابریکه نساجی جبل السراج بنا گردیده برای این طائفه کمک شایانی بعمل آمده و اکثر نفری در فابریکه مذکور کار می کنند. حيوانات: حيوانات آن عبارت  ست از گاو گوسفند مرکب و اسب .

طيور عبارت  ست از مرغ، اهلی، مرغابی کبوتر، فاخته، گنجشک بغره قره قره قوش، لک لک، پتول کبک و بودنه شکار در بین مردم جبل السراج بسیار رواج دارد خصوصاً وقت شکار از ماه حوت شروع و تا اواخر ثور دوام می کند وسائل شکار زیاد است اما تفنگ زدن و دام شانی عمومیت دارد.  در جبل السراج یک باب مکتب ابتدائی نیز دائر. می باشد

معدن یک معدن در ۶ میلی شمال شهر صنعتی جبل السراج واقعست معدن مذکور تقریباً ۲۰ متر عمق ۵۰ متر عرض و ۶۰ تا ۷۰ متر طول دارد و آهن را از ترکیب همیتایت» استخراج کرده اند که در حدود  ۶۰۰۰۰ متر مکعب و وزن آن به حدود ۴۸۰۰۰ تن متریک تخمین شده است ساختمان جیالوجی این معدن در بین رگهای همیتایت که از حصه حاجی گک بهسود هزاره جات در غرب تا کوتل خاواک در شمال دره پنجشیر بطول چندصد میل و بضخامت بیش از پنجاه متر امتداد دارد واقع است . به عصر دیفونیان جیالوجی مربوط می باشد جنسیت آن هماتیت است و مرکبات لیموبیت و زیدریت نیز در آن دیده می شود تاریخ استخراج معدن آن خیلی قدیمی بوده  و تخمین در حدود دو هزار سال قبل نیز شهرت داشته است چنانچه هیوان تسانگ زائر چینی از ۶۲۹  ۶۴۵ میلادی هنگام زیارت و سیاحت اماکن بودائی افغانستان و عبور از ام البلاد بلخ بسوی کاپیسا ازین معدن دیدن نموده و در کتاب سیاحت خود ذکر نموده و نوشته است که اهالی کاپیسا ازین معدن مقدار زیادی آهن استحصال کرده اسلحه و غیره افزار آهنی می ساخته اند، بعد ازان در سال ۱۶۰۲ الی ۱۶۰۳ سیاح عیسوی به نام بینی دیکت کیوز هم این معدن را دیده و نسبت به استخراج آهن ازان سخن رانده است همچنان ابن بطوطه و یاقوت حموی نیز در قرن چهارده عیسوی افغانستان را سیاحت و همگان ازین معدن نام بردهاند حفریات خیلی وسیع درین معدن دیده می شود که کار کردگیهای سابقه را اثبات می نماید اهالی چهار یکار که در چاقو سازی و آهنگری و افزار آهنی بیل و کلند و غیره شهرة زیادی دارند تا اکنون ازین معدن استفاده می نمایند.

انهار مشهور از فابریکه برق جبل السراج تخمیناً به فاصله دو كيلومتر در داخل دره کـه بـه سالنگ امتداد میابد و نسبت به سطح جلگه جبل السراج بلند است جهت بکار انداختن فابریکه برق همان وقتی که کار تعمیر این فابریکه جریان داشت ذریعه یک قطعه معابر که به نام سفرمینها معروف بود و هكذا بوسیله یک عده نفری بیگاری مردم سالنگ و جبل السراج از دریای جبل السراج یک نهر بزرگی کشیده شد این نهر در حاشیه پشته که بروادی دریا مشرف است احداث و تا پشت ارگ موضعیکه در زیر پشته یعنی در خود وادی فابریکه بنا یافته است امتداد گردیده فابریکه را بکار میاندازد و آب فضله آن در مجری خود ارگ را به شکل نیم دایره دور زده در زیر برج جنوبی ارگ به فاصله تخمیناً پنجاه متر بوادی سرازیر شده و به دریا می ریزد. این آب در آبیاری مقدار زیادی اراضی که در سابق آب نداشت کمک نمود. علاوه برین نهر دو نهر دیگر هم جلگه جبل السراج را آبیاری می نماید که یکی به نام نهر بخشی و دیگر به نام نهر کلان معروف می باشد جبل السراج از کابل ۹۲ کیلومتر و از چاریکار مرکز حکومت اعلی پروان ۱۷ کیلومتر فاصله دارد جبل السراج با چهاریکار ذریعه دو سرک وصل گردیده است یک سرک همان است که از مرکز چاریکار به طرف تتمدره ممتد و از پل متک گذشته به دو شعبه منشعب می گردد که یکی به طرف دره غوربند متوجه و به سمت ولایات قطغن و مزار می رود و دیگر مستقیماً به طرف جبل السراج امتداد یافته به مرکز حکومتی آنجا یعنی ارگ منتهی می شود.  این سرک از مرکز چاریکار به طرف شرق ممتد و از بسی قریه جات و قصبات می گذرد و بالاخره از پل سعد الله نیز گذشته به سید خیل می رسد که اخیراً به گلبهار و ریزه کوهستان نیز امتداد یافته است.

 در زمان حکومت حبیب الله خان سرکی مستقیماً به جبل السراج احداث شده که به دروازه بزرگ سمت جنوبی ارگ انتها می یابد که از جبل السراج به طرف گل بهار امتداد پیدا می کند. یکی همین سرک است و دیگر یک راه در دامنه سلسله کوهی که از جبل السراج تاگل بهار ممتد و فقط ذریعه دره پنجشیر و شتل قطع می شود رفته است که فی الواقع پیاده رو می باشد ولی گاری نیز حرکت می تواند.

مزارات در جبل السراج مزارهای متعددی موجود است که نزد اهالی متبرک می باشد مشهورترین این مزارات عبارت  است از

زیارت صوجی  در جبل السراج نزدیک ارگ به سمت شمال متصل به قلعه مشهور محمد سرور خان، پروانی واقع می باشد.

مزار میرمیران صاحب در پای برج جنوبی ارگ در جبل السراج بین احاطه خود، ارگ واقع می باشد.

 زیارت سید زیور شاه: زیارت سید زیور شاه که در محوظهٔ قلعهٔ نی که بعد ها به نام سکندریهٔ کاپیسا مشهور شد واقع میباشد. و برای اهالی این منطقه خیلی ها مبارک میباشد و زیارت خواجه شیرخور علیه الرحمه قرار نظريه، تاریخی اسکندر کبیر درین منطقه قلعه نی بنا نهاد که به نام اسکندریه کاپیسا شهرت یافت. در جبل السراج یک باب مکتب ابتدائی دائر بوده و نیز یکنفر نماینده در شواری ملی از طرف اهالی آنجا انتخاب و فرستاده می شود. (قاموس جغرافیای افغانستان)

​جبل السراج جبل السراج در تشکیلات اداری حکومت درجه ۴ و مربوط بحکومت اعلی پروان است و در حدود بیست هزار خانه تخمین می شود یک علاقه داری نیز در حوزه خود دارد که مرکز آن گل بهار است موقعیت جغرافیائی آن بین خط ۶۹ درجه  ۱۳ دقیقه  ۱۸ ثانیه طول البلد شرقی و خط ۳۵ درجه  ۷ دقیقه  ۲۴ ثانیه عرض البلد شمالی واقع شده است. حوزه حکومت جبل السراج از طرف شمال و غرب بکوه، هندوکش از سمت جنوب به دریای غوربند از جانب شرق به دریای پنجشیر محدود می باشد. اسم قدیم جبل السراج «پروان» است که امروز بر تمام حوزه حکومت اعلی شمالی کابل اطلاق شده.  امير حبيب الله خان شهید ملقب به سراج الملة و الدين تخمیناً شش سال بعد از جلوس خود درین منطقه از یکطرف اساس یک فابریکه برق را گذاشت که ذریعه یکنفر انجنیر امریکائی اکمال شد و از طرف دیگر یک حصار مستحکمی را بنا نمود که به نام ارگ جبل «السراج» معروف است این ارگ در حاشیه سطح بلندی بنا یافته که بروادی و مسیر دریای جبل السرج حاکم است و دارای برجها و باروها بوده دیوارهای مرتفعی دارد، و در ضلع جنوبی آن که مشرف بر وادی بستر دریا می باشد عمارت باشکوهی اعمار گردیده است. این ارگ علاوه بر دیوارهای بلند که اضلاع اساسی آن می باشد با یک دیوار برج و باره دار دیگریکه پست بوده و شکل سنگر دفاعی را دارد احاطه گردیده است ازین وقت است که امیر موصوف نام قدیمی و تاریخی آن «پروان» را متروک ساخته و به اسم جبل «السراج» تسمیه نمود که معنی «کوه چراغ» را افاده می کند. مراد از لفظ «جبل» همان رشته کوهی است که این منطقه در دامن آن واقع شده و لفظ «سراج» از لقب امیر موصوف سراج الملة و الدین ماخوذ است. یگانه چیزیکه سبب دلچسبی و علاقه مندی امیر موصوف، شد آب و هوای گوارا و موقعیت زیبا و نظر ربای آن است که در دامان مرتفع هندوکش قرار گرفته و دورنمای دلفریبی دارد که تا حدود ده سبز کابل هم چشم انداز آن می رسد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

لوی ولسوالیلوی ولسوالی جبل السراج
 

​جبل السراج از کابل ۹۲ کیلومتر و از چاریکار مرکز حکومت اعلی پروان ۱۷ کیلومتر فاصله دارد جبل السراج با چهاریکار ذریعه دو سرک وصل گردیده است یک سرک همان است که از مرکز چاریکار به طرف تتمدره ممتد و از پل متک گذشته به دو شعبه منشعب می گردد که یکی به طرف دره غوربند متوجه و به سمت ولایات قطغن و مزار می رود و دیگر مستقیماً به طرف جبل السراج امتداد یافته به مرکز حکومتی آنجا یعنی ارگ منتهی می شود. (قاموس جغرافیای افغانستان)

مسیر راهمسیر راه جبل السراج با چهاریکار
 

​در زمان حکومت حبیب الله خان سرکی مستقیماً به جبل السراج احداث شده که به دروازه بزرگ سمت جنوبی ارگ انتها می یابد که از جبل السراج به طرف گل بهار امتداد پیدا می کند. یکی همین سرک است و دیگر یک راه در دامنه سلسله کوهی که از جبل السراج تاگل بهار ممتد و فقط ذریعه دره پنجشیر و شتل قطع می شود رفته است که فی الواقع پیاده رو می باشد ولی گاری نیز حرکت می تواند. (قاموس جغرافیای افغانستان)

مسیر راهمسیر راه گلبهار و جبل السراج
 

​حکومتی ایست درجه ۴ مربوط حکومت كلان قلات متعلق ولایت کندهار که بین ۶۶ درجه طول البلد شرقی و ۳۱ درجه  ۳۹ دقیقه  ۲۵ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست. ترنک بجانب جنوب غربی قلات بین معبر عمومی کابل و کندهار موقعیت دارد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

ولسوالیولسوالس ترک و جلدک