Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
slight, small, minor, infant

​وړوکی، تر ټولو وړوکی، کوچنی

کلمۀ عربی، به معنی کوچکتر - خورد تر - بیانگر مفهوم مقایسی - بحیث نام مردانه استعمال میشود
صفت تفضیل (تر و ترین)عربی/as.ghar/اصغر
مختصات افغانستان
نوع محتواتخصصمعلومات مکملتربیوگرافی مختصرتصویراسم یا کلمه
شعراء، هنرمندان و خدمتگاراننویسندهمیر علی اصغر شعاع کی بود؟

گذر کرد ها ( قرتها ) بر علاوه تاریخ گذشته پر بار؛ در صد سال اخیر مردان بزرگی را در حریم خویش پرورده است . یکی از آن بزرگ مردان میرعلی اصغر شعاع بود که در پهلوی دانش معنوی و دینی از دانش علمی و فرهنگی ملبس بود.» [1]
«شخصیت ها و نمادها در سطح دینی، ملی و بین المللی مشعل‌ های فروزان انسانیت‌ اند که متعلق به همه انسانها و در همه زمان‌ ها و مکان‌ ها هستند. بنابر این، ضرورت دارد که شخصیتها به دور از افراط و تفریط و شخصیت ‌‌سازی کاذبانه، آن طوری که هستند به نسل‌ های امروز و فردای افغانستان و جهان بشریت معرفی ‌شوند.» 

[1] ــ شاه محمود محمود ــ میر علی اصغر شعاع مبارز دانشمند تاریخ ــ سایت 24 ساعت ، پنجشنبه ۱۷ جوزا  ۱۳۹۷ –  هفتم   جون  ۲۰۱۸–  هالند
علی اصغر شعاع
محققین و مؤلفینتهدابگذار معارف مدرن افغانستانبیوگرافی و خدمات: پوهاند مـحـمـد اصغـر

پوهاند محمد اصغر فرزند الحاج محمد افضل سدوزایی در سال ‌۱۲۹۴ش درشهر کابل چشم به دنیا گشود و تحصیلاتش را در لیسه حبیبیه اکمال سپس با استفاده از بورس تحصیلی بتاریخ ۱۳۱۷ش عازم ایالات متحده امریکا گردید . بعد از ختم تحصیلات عالی ازیونیورستی کولمبیا بتاریخ ۱۳۲۵ ش مؤفقانه به کشور برگشت. درابتداء دردارالمعلمین عالی کابل بصفت استاد عز تقرر یافت.
درسال ۱۳۲۶ش بحیث رﺌیس معارف قندهار مصروف خدمت شدند و تا سال ۱۳۲۹ش در آنجا به کار شان ادامه دادند، و توانستند برای اولین بار در شهر قندهار مکتب مستورات را به نام مکتب ملالی به یاد قهرمان تأریخی معرکـﮥ میوند تأسیس نمایند. در قندهار به منظور تنویر اذهان عامه و ایجاد پل ارتباطی روحانیت با دولت، ابتکار شوری مشورتی و عرفانی و هم انجمن نهضت عرفانی را روی دست گرفتند که در آن نظریات روحانیت آنزمان به ارتباط معارف بعد از بحث در دو مجلسین فوق در جریدﮤ طلوع افغان نشر می شد.  متعاقباً در همان سال یعنی ۱۳۲۹ش بحیث رﺌیس فاکولته حقوق و علوم سیاسی در پوهنتون کابل توظیف گردیدند. 

مـحـمـد اصغـر
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​قریه ایست در خود زائی مربوط حکومت درجه اول مقر که مربوط حکومت اعلی غزنی بوده و باشندگان اینقریه به قوم علی خیل اند که شاخی از قوم سلیمان خیل میباشند. سینه ۵۲ و قریه دیگری نیز بنام اصغر خیل پایان وجود دارد که باشندگان آن طایفه علی خیل بوده و قریه مذکور از مربوطات حکومت درجه اول مقر است.(قاموس جغرافیای افغانستان)    

قریهاصغر خیل بالا