Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Iskashim

​د افغانستان د بدخشان ولایت په زیباک نومې سیمه کې د یوه کلي نوم دی چې د آمو د سین پر غاړه پروت دی

​نام یک ناحیه در زیباک ولایت بدخشان - یک قریه به ​​طرف ساحل چپ قسمت علیای دریا آمو، جائیکه دریا به طرف شمال دورمیخورد. / هاشمیان

اسم مکان - اسم خاصدری/ /esh.kaa.shem/ /اشکاشم
Iskashimian

​الف: په اشکاشم پورې اړوند، د اشکاشم اوسیدونکي، 
ب: د یوې پخواني آریايي ژبې نوم دی چې پخوا په اشکاشم کې ویل کیده او د پامیري ژبو په څانګو پورې تړلې وه

​منسوب به اشکاشم به معنی هر چیز مربوط به اشکاشم مردم ساکن در اشکاشم - یک زبان قدیم آریایی که در اشکاشم رائج بود و به شاخۀ زبانهای پامیر (سنگلیچی - زیباکی -شغنی -منجی - واخی) تعلق داشت​. / هاشمیان

اسم مصدر - صفتترکیب دری و دری/esh.kaa.she.mee/ اشکاشمی
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​حکومت درجه ۳  و مرکز کمیساری علاقه واخان است که در کنار جنوبی دریای پنجه بارتفاع (۲۵۹۱) متر از سطح بحر واقع شده است و بین خطوط ۷۱ درجه - ۳۶ دقیقه - ۳ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۶ درجه - ۴۰ دقیقه - ۵۰ ثانیه عرض البلد شمال قرار دارد دریای آمو درین جا از دره تنگی عبور کرده و جریان آن طرف شمال مشرق منحرف میشود. علاقه تنگ اشکاشم که در دامنه شمالی کوه هندو کش واقع شده کوهسار بوده و دارای پستی ها و بلندی های زیادی است، قلل شامخه و یخچال هندوکش که قسماً بیش از (۷۰۷۷) متر ارتفاع دارد با منظره پر هیبت آن از کنار دریا از سمت جنوب نمایان است قله یخچال نـوشـق کـه در جنوب شرق واقعست (۷۴۸۶ متر بلندی دارد و چندین شیلههای تند ازین یخچالها بر آمده به طرف دریای آمو جاری گشته است قله اشکاشم نیز طرف غرب یکی ازین شیله ها واقع میباشد، اشکاشم از مرکز علاقه داری زیباک که طرف شمال شرق آن قرار دارد ۳۱کیلومتر فاصله دارد - زبان اشکاشمی یکی از شاخه های آریائی بوده و تاکنون اشکاشمی ها آنرا حفظ کرده اند.
پیشه اهالی غالبا مالداری و زراعت و ساخت چکمن (چین) (پشمی) و نمد است. یک نوع گوسفند معروف به (گدی) در آنجا تربیه شده و بکثرت وجود دارد که جثه خورد داشته و سال دو بار چوچه میدهد و هر بار سه الی پنج چوچه بار می آورد. حکومت اشکاشم شامل دو علاقه داری درجه ۲ موسوم به علاقه داری (زیباک) و علاقه داری (شغنان) میباشد، در علاقه داری شغنان یک باب مکتب ابتدائی نیز بغرض تعلیم و تربیه اطفال اهالی تاسیس یافته است. پیداوار زراعتی اشکاشم غالباً زغر، باقلی جو و جواری میباشد که بمصرف خود اهالی آن میرسد.
(قاموس جغرافیای افغانستان)

لوی ولسوالیلوی ولسوالی اشکاشم

​این ولسوالی قبلاً حکومت درجه ٣ و مرکز کمیساری علاقۀ وان بود و دو علاقه داری در تشکیلات خود داشت، علاقه داری درجه ٢ بنام زیباک و دیگری علاقه داری شغنان بود. اکنون ولسوالی اشکاشم در کنار جنوبی دریای پنجه «آمو» به ارتفاع ٢٥٩١متر ازسطح بحر واقع است. دریای آمو دراین ولسوالی ازدرۀ تنگی عبور و سپس جریان به طرف شمال گوه هندوکش میباشد و یخچالهای کوه هندوکش به خوبی دراین ولسوالی معلوم میشود. ولسوالی اشکاشم در سرحد تاجکستان قرار دارد و ناحیۀ به همین نام درجمهوریت تاجکستان نیز وجود دارد. این ولسوالی  به ولسوالی زیباک ٣١ کیلومتر فاصله دارد. اهالی ولسوالی اشکاشم تاجک و به زبان اشکاشمی که یکی از شاخه های زبان آریایی بوده و تا اکنون اشکاشمی ها آنرا حفظ کرده اند، پیشۀ اهالی ولسوالی اشکاشم غالباً مالداری، زراعت و صنایع دستی است که ساخت چکمن « چپن پشمی» ونمد است.
یک نوع گوسفند معروف بنام «گدی»که درآنجا تربیه شده به کثرت وجود دارد که جسۀ خورد داشته و سال دوبار چوچه میدهد و هر بار از٥-٣ چوچه بار می آورد. درسابق اشکاشم دو علاقه داری درجه ٢ بنام زیباک وعلاقه داری شغنان مربوط ولسوالی اشکاشم بودند. پیداوار ولسوالی اشکاشم غالباً زغر، باقلی ، جو و جواری میباشد که به مصرف خود ولسوالی اشکاشم میرسد (آریانا دائرة المعارف ج٣)

ولسوالیولسوالی اشکاشم