Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
A. News (a broadcast or published) B. report, announcement, story, account
د /خبر/ جمع بڼه:
الف: ورځپاڼه​ او خپرونې
ب: خبر ورکول، پوه کول، خبرونه، مشوره ورکول 

کلمۀ عربی
الف-  جمع خبر، هکذا روزنامه یا جریده ای که برای خواندن خریداری میشود. ب- مطلع ساختن - اطلاعات یا خبر ها را رساندن- مشوره دادن.  - (مصدر متعدی). / هاشمیان​

اسم جمععربی/akh.baar/اخبار
News author

​د اخبار ترتیبونکی یا لیکونکي، د یوې خپرونې مسؤل چلونکی 

ترکیب عربی و دری به معنی شخصیکه اخبار را ترتیب میدهند - می نویسد - نماینده یا مدیر مسئول یک نشریه​

اسم فاعل - صفت - اسم مرکبترکیب دری و عربی/akh.baar.na.wees/اخبار نویس
Scripting News, news writing,writing for publication in a newspaper, often reporting current events; journalism

​اخبار لیکنه، د اخبار یا خپرونې لیکونکی یا محرر

ترکیب عربی و دری به معنی شغل یا پیشۀ نوشتن و ترتیب خبر ها - نماینده یا محرر یک جریده یا نشریه​

اسم مرکبترکیب دری و عربی/akh.baar.na.wee.see/اخبار نویسی
News, information, data

​خبرونه، د اطلاعاتو ټولگه

ترکیب عربی جمع خبر ها و اطلاعات و هم جمع خبر​

اسم جمعترکیب عربی و عربی/akh.baa.raat/اخبارات
news, information, assertion

​خبرونه او اطلاعات

ترکیب عربی و دری به معنی خبر ها و اطلاعات، مثلاً - نوشته های اخباری - سبک اخباری - شخص قصه گوی، روایات چی و افسانه گوی - در ارتباط به ابن الندیم (مولف الفهرست) و واقعات زمان او (که قرن دهم میلادی است)، به معنی مورخ - تذکره نویس - واقعه نگار وگزارش نویس. / هاشمیان​

اسم فاعل - صفتترکیب دری و عربی/akh.baa.ree/اخباری / اَخباری
Delator, informer, to tell someone about a particular fact

​خبر ورکونی، اشاره کونکی، اخباري وجه، اشاري وجه

ترکیب عربی و دری به معنی خبری - خبر دهنده - اشاره کننده - وجه اخباری، وجه اشاری​

اسم فاعل - صفتترکیب دری و عربی/ekh.baa.ree/اخباری / اِخباری
مختصات افغانستان
نوع محتواشرحمعرفی مختصراسم یا کلمه
تشکلیات دولتی و علمی

​در عصر شاه امان الله خان جریده سراج الاخبار به طرز جدید به انتشارات خود آغاز نمود. بعد از سراج الاخبار نشریات ديگری نیز به وجود آمد که از جمله آنها می‌توان ارشادالانسوان، اولین مجله زنان افغانستان را ياد آور شد. ارشاد نسوان در دفاع و بلند بردن سطح فکری زنان به نشر می‌رسید. این مجله تحت نظر ملکه ثریا همسر امان‌الله خان منتشر می‌شد. مسؤولیت این روزنامه را اسما رسمیه، همسر محمود طرزی و سردبیری آن را روح افزا، مشهور به منشيه دختر محمد زمان خان خازن الملک برعهده داشتند.
امان الله خان بيش از حد علاقه داشت كه قشر زنان با سواد گردد تا خود استقلال و آزادي خويش را بدست گيرند، در جشن ها، عيد ها و ساير مجالس، زنان را در سخنراني هاي خود، تشويق به گرفتن آزادی مدنی می كرد و حتی یكی از اهداف عمده روشنفكران و نویسنده گان موردعلاقه و توجه دولت امانی این بود كه در روابط اجتماعی ووضع زنده گی خانواده گی مردم افغانستان تغییرات اساسی را به میان آورند، تغییر فكر مردم افغانستان در رابطه با زنده گی، از طرف طرزی و خانم او و دخترانش كه همه از طرز تفکر جدید، نماینده گی می نمودند، از همان ابتدا تعقیب میگردید. به خصوص در دوران حکومت امان الله خان بود که نخستین بار به آزادی این نیمه یی از وجود جامعه صحه گذاشته شد و راه برای تعلیم و تحصیل آنان فرآهم گردید. در همین وقت بود که فعالیت فرهنگی زنان به اوج خود رسیده و نیاز مندیهای فرهنگی جدی مطرح شد، در چنين فضا بود که پیشنهاد انتشار نشریه مستقل برای زنان داده شد. امان الله خان پذیرفت و جریده، ارشاد النسوان به نشرات هفته گی اش در سال 1300 شمسی در فضای مطبوعات افغانستان به پرتو افشانی آغاز کرد.
باید گفت که اولین شماره ارشاد النسوان، روز پنجشنبه اول حمل سال 1300 مطابق 1921 مصادف با سومین سال پادشاهی امان الله خان در کابل انتشار یافت و این نشریه در جهت تنویر و اذهان و افکار توده های مردم، به خصوص زنان مظلوم افغانستان سخت تاثیر داشت.
به صراحت می توان گفت كه مطالب ارشاد الانسوان، مقاله ها سرمقاله های آن بيشتر به امور زنان پرداخته و قسمت اعظم آن شكل انتقادی داشت. به همين خاطر اين جريده موفق ترين و تاثير گذار ترين نشريه درعصر خود بوده و در اين نشريه راجع به آزادی و استقلال زن و لغو اسارت زن، نوشته هاي ديده ميشد و نظر اسلام را در رابطه به آزادی انسان به اين صورت آورده است. "هر كه كلمه را بدل بخواند و به آن ايمان داشته باشد از هر گونه قيد و بند آزاد است".
این جریده در کاغذ نازک پسته يی رنگ در چاپخانه سنگی در کاروان سرای ده افغانان «دارالتحریر شاهی» به طبع میرسید. نام جریدهء بین کلیشهء کتاب، دیوات و خوشه های گندم را داشت، نوشته شده بود ارشاد النسوان در ابتدا در چهار صفحه و سپس از نشر شماره دوازدهم در هشت صفحه نشر می شد. دراین جریده مطالب رنگارنگ نشر میگردید ولی موضوعات عمده آن را صحت زنان، اخلاق، آشپزی، خیاطی و تربیه اطفال تشکیل میداد و هم این جریده از پیشرفت و انکشاف فرهنگی زنان جهان و کشور های مسلمان و همسایه گان بحث میراند و همین طور خبرهای مربوط به امور زنان افغانستان مثل میله های و سرگرمی ها را نیز نشر می کرد.
همانطوری که در پيشانی ارشاد الانسوان نگاشته شده بود:
"خانه ام ارشـــاد النسوان ميکند
اين قدر ها وصف عرفان ميکند"
ارشاد الانسوان در ابتداء به شکل گاهنامه منتشر می شد، اما بعد ها انسجام يافت وبا آنکه عمرش مستعجل بود به يک نشريه موقوته{ به وقت و زمان معين } مبدل گشت، اين نشر به مثابه يکی از دستاورد های استقلال با چنان تفكر عالی منتشر میگردید ولی با دریغ و درد! كه این نور به زودی خاموش گردید.
ارشاد الانسوان به منزله مشعلی بود كه میتوان آنرا انعكاس مفكوره نوین و تنویر تاریكی هایی نسوان آن عصر نامید".
مجله بانو ناشر انديشه های زنان افغانستان در اروپا نيز تلاش مينمايد، تا به شکل موقوته منحيث صدا و سيمای زنان افغان نشرات نمايد...
بااحترام
ناهيد علومی
مدير مسوول مجله بانو

​در عصر شاه امان الله خان جریده سراج الاخبار به طرز جدید به انتشارات خود آغاز نمود. بعد از سراج الاخبار نشریات ديگری نیز به وجود آمد که از جمله آنها می‌توان ارشادالانسوان، اولین مجله زنان افغانستان را ياد آور شد. ارشاد نسوان در دفاع و بلند بردن سطح فکری زنان به نشر می‌رسید. این مجله تحت نظر ملکه ثریا همسر امان‌الله خان منتشر می‌شد. مسؤولیت این روزنامه را اسما رسمیه، همسر محمود طرزی و سردبیری آن را روح افزا، مشهور به منشيه دختر محمد زمان خان خازن الملک برعهده داشتند.

سراج الاخبار
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​خلیفه کمال الدین حاجی پیاده موسم به کعب الاخبار در شهر بلخ موقعیت دارد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

مزارمزار کعب الاخبار