Select/Deselect all list
Click on the keyboard if you do not have the correct keyboard layout.
مجمع اللغات
انگلیسیپښتومعنینوعیت کلمهریشۀ لغتتلفظاسم یا کلمه
Hypnotisem  
اُده: در معنی رمز و تسلط است شبیهه هیپنوتیزم یا خواب آوری مصنوعی. چنانکه در کشور های مانند افغانستان، پاکستان و هند کسانی زندگی می کنند که اُده مار را دارند. این بدان معنی ست که می توانند مار را با خواندن اوراد و گاهی با نواختن توله اسیر و خصوصیات طبیعی آنرا موقتاً زائل کنند، بدون آنکه از جانب مار گزیده شوند. و یا کسانی وجود دارد که سوزش مار گزیده و یا گژدم گزیده را با خواندن دعاهائی تسکین می بخشند، یعنی اُده مار و گژدم را دارند.
و اما در اجتماع افراد دیگری اُده سِحر کردن مردم را دارا می باشند، مثلاً احزاب ویرانگر که مملکت را به تباهی برند، لاکن مردم را چنان اُده کرده اند یا به خواب مصنوعی برده اند که خیر و شر خود را نمی بینند و هنوز هم به دنبال این احزاب می روند.
اسم - صفتدری/u.da/اده
Dark, black, pitch-black, black as pitch

​تور، تیاره

​کلمۀ عربی به معنی سیاه - تاریک - اسپ یا شتر سیاه و تاریک. به حیث نام مردانه نیز استعمال میشود

صفتعربی/ad.ham/ادهم
مختصات افغانستان
نوع محتواشرحردیفلسانضرب المثل ها، مقولات، کنایات و گفته ها
ضرب المثل ها، مقولات، کنایات و اصطلاحات عامیانه

​با فتح اول و دوم چوبی که باز و شاهین بر آن نشینند از عبد الله افغانی نویس

اصطلاح عامیانهدریاده
جغرافیه
معرفی مختصرکتگوریاسم یا کلمه

​غدیری است در جنوب غرب قیصر خیل که بارتفاع (۲۱۳۰) متر از سطح بحر واقع بوده و تخمین به خط طول البلد مشرقی ۶۸ درجه - و ۲۴ ثانیه و خط عرض البلد شمالی ۳۲ درجه ۳۰ دقیقه و ۳۵ ثانیه کائن میباشد جهیل نمکینی است که در یک میدان هموار، به طرف جنوب شرق افغانستان به فاصله (۱۳۰) کیلومتر بجنوب غزنی واقعست. محیط آن (۷۰) کیلومتر بوده و سطح آن مطابق مواسم تغییر می یابد کناره های آن مملو از گیاهان و بته های مختلفه است، درین غدیر انواع پرنده ها دیده میشود.(قاموس جغرافیای افغانستان)

جهیلجهیل آب ایستاده

​جهیلی است به فاصلهٔ ۱۶ کیلومتری در شمال قریه باره خیل کتواز (مربوط حکومت اعلی غزنی) و به خط طول البلد مشرقی ۶۷ درجه - ۵۰ دقیقه - ۵۰ ثانیه و عرض البلد شمالی ۳۲ درجه و ۳۵ دقیقه و ۱ ثانیه واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

جهیلجهیل آب ایستاده

​قریه ایست که به فاصله ۳ کیلومتر در جنوب قریۀ خوگیانی در علاقه کشک نخود مربوط ولایت قندهار، متصل سرکیکه به طرف قندهار ،میرود واقع و به خط ۶۵ درجه - ۴ دقیقه - ۲۶ ثانیه طول البلد مشرقی و خط ۳۱ درجه - ۳۶ دقیقه - ۱۸ ثانیه عرض البلد شمالی کانن است. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ آخندزاده

​قریه ایست به فاصله ۵،۵ کیلومتر در جنوب قریه ،شیوه، مربوط حکومت کلان اسمار در ولایت مشرقی که نزدیک دریای کنر و موقعیت آن بین خط طول البلد ۷۰ درجه ۳۴ دقیقه - ۳۶ ثانیه مشرقی و خط ۳۴ درجه - ۳۲ دقیقه - ۲۴ ثانیه عرض البلد شمالی میباشد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ آخندزاده

​قریه ایست مربوط حکومت درجه ۲ سرخرود ولایت مشرقی که از حکومتی ۱۱.۶ کیلومتر فاصله دارد. . (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ بالاده

​قریه ایست به فاصله می نمایند۰ کیلومتر در جنوب غرب ارغنده بالا در علاقه یغمان مربوط ولایت کابل که بین ۶۸ درجه ۴۷ دقیقه ۴۰ ثانیه طول البلد شرقى و ۳۴ درجه ۲۹ دقیقه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان

قریهقریهٔ بالاده

​قریه ایست به فاصله ۱۰.۵ کیلومتر در شرق شهر گردیز مربوط ولایت جنوبی که بین ۶۹ درجه ۱۴ دقیقه ۳ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه ۳۵ دقیقه ۳۴ ثانیه عرض البلد شمالی موقعیت دارد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ بالاده

​قریه ایست که به فاصله ۱۰ کیلومتر در جنوب غرب مركز بغلان متصل سرك مربوط ولایت قطغن بین ۶۸ درجه  ۴۲ دقیقه  ۲ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۶ درجه  ۸ دقیقه  ۳۶ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ بیگزاده

​قریه ایست به فاصله ٣ كيلومتر به طرف جنوب شهر غزنین متصل دریای غزنین که بین ۶۸ درجه  ۲۶ دقیقه  ۱۸ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۳۰ دقیقه  ۳۴ ثانیه طول البلد شرقی و ۳۳ درجه  ۳۰ دقیقه  ۳۴ ثانیه عرض البلد شمالی واقعست. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ پیرزاده

​قریه ایست کوهستانی که به فاصله ۵ ۶ کیلومتر در جنوب قریه شیخ آباد در علاقه حکومت درجه ۲ وردک مربوط حکومت کلان (لهو) گرد واقع و بین خط طول البلد ۶۸ درجه – ۴۱ دقیقه - ۱ ثانیه مشرقی و ۳۴ درجه - ۲ دقیقه - ۲۴ ثانيه عرض البلد شمالی کانن میباشد. (قاموس جغرافیای افغانستان)

قریهقریهٔ‌ آخند زاده
تأریخ
نوع محتوامعلومات مکملترمعرفیعنوان
آبدات تأریخیگنبد سرباز شهزاده ها در بست
بست، دومين شهر سيستان بود که با زرنج دریک عرض البلد جغرافیائی واقع شده  ودر محل تلاقی دو رود خانه بزرگ هيرمند و ارغنداب موقعيت داشت. حصار بزرگ، ولی فروریخته و استحکامات دامنه دار با طاق جالب و باشکوه بست  نمودار آنست که اینجا روزگاری یکی از مراکز عمده تمدن سیستان بوده است.
در قرون دوم وسوم هجری بست بحیث مرکز سوقیات لشکرهای مسلمانان برای حمله بر کابل و رخج (قندهار) و زمینداور بود و از اوایل قرن سوم هجری عیاران نیز ازاین شهر علم شورش برضد استبداد حکام اموی و عباسی به اهتزاز در آورده اند. کثیر بن رقاق از اهالی کش صفار (مامای یعقوب لیث) و صالح بن نصر بستی از عیاران معروف سیستان طی سالهای ۲۳۲ -۲۴۴ بودند.درمیان جغرافیه نگاران عربی، آنکه شرح قابل توجهی در باره بست و لشکرگاه و شهرک های دیگر آن نواحی بدست میدهد، ابوعبدالله محمدبن احمدمقدسی شامی معروف به البشاری است که در سال ۳۷۵ هجری، دربست بوده و درکتاب احسن التقاسیم خود نوشته است:
گنبد سرباز شهزاده ها